Bolečine med seksom

Bolečine med seksom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2012

Ni ga junaka, ki ga občasno še ni zajela 'kriza' bolečine pri spolnem odnosu. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših vzrokov.

Peyronijeva bolezen

Peyronijeva bolezen je eden najpogostejših vzrokov za boleče spolne odnose pri moških.

Gre za vidno ukrivljenost penisa, ki se pojavi pri nekako 2 odstotkih moških in je opazna pri erekciji. Manjša ukrivljenost penisa je dokaj normalen pojav, medtem ko je boleča erekcija lahko znak Peyronijeve bolezni.

Poleg krivine je lahko prisotna tudi oteklina, ki v nekaterih primerih čez čas sama od sebe izgine.

Ukrivljenost se največkrat pojavi kot posledica poškodbe penisa med erekcijo. Močna in boleča ukrivljenost penisa lahko povzroči tudi boleče spolne odnose in težave pri izvedbi penetracije. Pojavi se lahko tudi impotenca.

V vsakem primeru je potrebno zdravljenje, pri čemer poznajo kirurško in nekirurško odpravljanje stanja. Največkrat Peyronijevo bolezen zdravijo z injekcijami, ker gre v bistvu za artritis penisa, pa se Peyronijeva bolezen lahko zdravi tudi z metodami, ki jih uporabljajo v primeru artritisa.

Prostatitis

Gre za vnetje oziroma infekcijo žleze prostate, ki lahko povzroči bolečino in oteklino na predelu pod mehurjem. Bolečina in pekoč občutek se pojavi tudi med uriniranjem ali erekcijo. Včasih prostatitis izzove bakterija, velikokrat pa je pojav prostatitisa nejasen.

Med simptome prostatitisa se šteje predvsem ovirano in pogosto uriniranje, lahko tudi v majhnih količinah. Poleg tega se lahko bolečina v penisu pojavi po ejakulaciji, največkrat je to na vrhu penisa.

Prostatitis se zdravi z antibiotiki, priporočeno pa je tudi pitje večjih količin tekočine. Le redkokdaj se prostatitis zdravi s pomočjo kirurškega posega.

Glivično vnetje

Glivično vnetje se občuti kot srbečica. Glivice se razvijejo, kadar je okolje temu primerno. Torej največ pogojev za nastanek imajo, kadar je na določenem območju dovolj vlage, zato se izogibajte nošenju prepotenih hlač dlje časa ali slabi higienski oskrbi.

Glivično vnetje lahko povzroči boleče spolne odnose, odpravi pa se lahko tudi s primerno domačo oskrbo. V takem primeru je priporočljivo penis in moda umivati s čajem prave kamilice, po umivanju pa je oboje potrebno dodobra obrisati do suhega.

Vnetje sečil

Največkrat gre za vnetje mehurja, kar sili v pogosto in boleče uriniranje v majhnih količinah. Povzročajo ga bacili, ki vstopijo v telo skozi uretro (cevka, ki vodi urin od mehurja ven iz telesa).

Zdravljenje je nujno potrebno, saj vnetje lahko prizadene tudi ledvice. Bolečine se pojavijo tudi med spolnimi odnosi, vnetje pa se zdravi z antibiotiki, ki praviloma učinkujejo že po prvi zaužiti tableti.

Herpes

Bolečina na penisu lahko povzroči zelo boleče spolne odnose, katerim se je v primeru genitalnega herpesa dobro izogibati tudi zaradi samega procesa zdravljenja in ker bi ga utegnili prenesti na partnerko.

Herpes v večini primerov pomeni nadraženo kožo na genitalijah in je skorajda neozdravljiv, saj se lahko vedno znova ponovi.

Fimoza in parafimoza

Fimoza je zožitev prepucija (kožice penisa), zaradi česar kožica ne more preko glavice penisa.

Nekako 2 odstotka moških ima prirojeno fimozo, kar pomeni, da je odprtina na prepuciju preozka, kar vpliva na normalno funkcioniranje penisa (uriniranje, spolni odnosi, higiena).

Zdravljenje vključuje obrezovanje, plastično operacijo širjenja odprtine kožice, zdravljenje s stereoidnimi mazili in tehnike raztegovanja odprtine prepucija, ki jih moški izvaja tudi med masturbacijo.

Pri parafimozi gre prav tako za težave s prepucijem, le da je v takem primeru kožica zataknjena za glavico penisa in se ne more raztegniti naprej.