Bosta čez deset let še skupaj?

Bosta čez deset  let še skupaj? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 9. 2016

Kronični stres ni le nezdrav – je tudi razlog za ločitve. Preverite, kako trdna ali pa ogrožena je vaša zveza.

Najprej spor s šefom, na poti domov gneča na cesti, potem pa še kuhanje. In tudi koš za perilo je že čisto poln. Verjetno vsi poznamo take in podobne stresne trenutke. In tudi da smo zaradi njih živčni ter da lahko zbolimo.

Raziskovalec partnerskih odnosov Guy Bodenmann se s to temo ukvarja že več kot 20 let in pravi, da kronični stres poveča tveganje ločitev. Razlikuje med mikro stresom (vsakodnevnim) in makro stresom (intenzivnim), ki ga povzročijo globlji živ­ljenjski dogodki. Ti po njegovem mnenju bodisi zvezo okrepijo ali pa povzročijo njen razpad. Vsakdanji stres pa po njegovi oceni neopazno trga zvezo dan za dnem.

Negativne spremembe

Bodenmann je med raziskovanjem odkril, da se komunikacija med pari, ki so v stresu, poslabša za 40 odstotkov. Vzrok je v tem, da se v stresu odzovemo drugače ter pokažemo predvsem slabe plati: hitreje vzkipimo, smo sarkastični, netolerantni, iščemo hitre rešitve, namesto da bi se pogovorili o težjih težavah.

Stres pa je tudi pravi sovražnik poželenja. Moški se stresa pogosto znebijo prav s spolnimi odnosi, ženske pa si ga v primeru stresa sploh ne želijo. Mrtvilo v postelji in občutek odtujenosti sta opozorilna znaka, da je treba ukrepati. Če je odnos krhek zaradi stresa, lahko vzrok za ločitev postane tudi nezaprta tuba zobne kreme.

Prepiranje in pogovor

Bodenmann svetuje dvojno strategijo:

  • opazovati moramo sami sebe in
  • zavestno izpreči in se izogibati nepotrebnim pritiskom – predvsem takim, ki jih ustvarjamo sami.

Na odnosu je treba delati, se zabavati skupaj. Vendar pa se je treba tudi pogovoriti o težavah, se spreti – konstruktivno, brez grdih obtoževanj. Ženske pod stresom imajo pogosto še dovolj moči, da podprejo svojega partnerja. Pri moških se to zgodi redkeje.

Ko prideta domov, oba v stresu, si najprej vzemita pol ure časa zase in šele potem začnita uživati v preostanku dneva.

Preberite še 7 skrivnosti srečne zveze

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri