Ima vaš partner čustveno afero?

Ima vaš partner čustveno afero? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2017

Partner se z nikomer ne videva, vendar veliko časa preživi na telefonu, elektronski pošti in družbenih omrežjih. Tudi to šteje kot afera?

Razmerja niso zgrajena le na fizičnem kontaktu, ampak je v ospredju veliko čustev in kretenj, ki nakazujejo, da vam je druga oseba všeč. Ko partner z besedami začne to izkazovati nekomu drugemu, gre za čustveno oziroma srčno prevaro.

Začne se lahko zelo nedolžno:
  • Partner trdi, da sta zgolj prijatelja, vendar ju v službi morda kličejo službena zakonca ali kaj podobnega. Na delu veliko časa preživita skupaj, kosila so prav tako namenjena »službenim stvarem«, zato si odmor vzameta istočasno, po koncu pa včasih poklepetata še ob skodelici kave. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi dogajalo tako pogosto, da pogovori vedno bolj vodijo k osebnemu življenju.

  • Doma opazite, da si partner veliko dopisuje, a ko vprašate, s kom se pogovarja, je odgovor vedno povezan s službo. Če je to zanj neobičajno, ker se pred tem doma ni posvečal delu, imate morda razlog za sum. Kadar se ekran računalnika v trenutku, ko vstopite v sobo, spremeni v služben poštni predal, se očitno nekaj kuha.

  • Ob dolgih pogovorih na spletu na dan privrejo tudi vprašanja o zakonu. Si srečen/srečna? Ti partner nudi, kar potrebuješ? Se lahko z njim/njo pogovarjaš tako sproščeno kot z mano? Takrat se običajno zgodi naslednji korak, ko partner prestopi v čustveno afero.

Tudi takšne afere so škodljive za razmerje, čeprav se fizični kontakt ne zgodi. Verjetno se ne počutite lagodno ob misli, da bi boljša polovica nekomu drugemu izkazovala nežnost s takšnimi besedami, kot jih nakloni vam. Zato niste sami, če mislite, da partner goji preveč čustev do sodelavke ali druge prijateljice.

Ti znaki vam pomagajo priti do odgovora, ali ima zares čustveno afero:

1. Partner se z vami ne pogovarja več povsem odkrito.

2. Spodbudo išče izven razmerja, čeprav ste mu jo pripravljeni dati.

3. Izogiba se očesnemu stiku.

4. Nenadoma vas zasipa z darili, čeprav tega prej ni nikoli počel.

5. Veliko časa preživita narazen, oziroma partner vedno najde razlog, zakaj ne moreta biti popolnoma sama.

6. Imata nerešene probleme.

7. Ne počneta več zabavnih stvari, kot sta jih včasih.

8. Razmerju manjka iskric in pozornosti.

Preberite tudi: