Je vaš partner čustveno nasilen?

Je vaš partner čustveno nasilen? (foto: profimedia) profimedia
17. 4. 2019

Običajno se osredotočamo na fizično nasilje, samo zato, ker pusti modrice in druge vidne posledice, ki jih ne moremo prezreti. Čustveno nasilje pusti nevidne rane, ki ne bolijo nič manj in se lahko celijo zelo dolgo.

Razkrivamo nekaj znakov, ki kažejo na čustveno nasilje. Če jih prepoznate pri partnerju, bi bilo najbolje, da bi čim prej končali razmerje in se umaknili od njega.

Do vas je nadvse prijazen, kadar počnete, kar si želi

Njegov plan za počitnice se vam je zdela odlična ideja, zato ste prikimali in boste sledili njegovim smernicam. Partner je zaradi tega navdušen, pohvali vaše organizacijske sposobnosti, vam laska, vi pa ste veseli, da je srečen. Na videz se zdi, da imata sanjsko razmerje, v katerem se podpirata in skušata ustrezati željam obema, čeprav se večkrat zgodi, da vi počnete nekaj, česar se je spomnil partner.

Vpije, ko ravnate po svoje

Ker ste že velikokrat ustregli partnerju, je sedaj na vrsti vaša ideja, kajne? Zato se večerje lotite po svoje, malo drugače. Zamenjate recept, spremenite ambientacijo, predvajate drugačno glasbo … Vse je v najlepšem redu, dokler tega ne zagleda partner. Namesto, da bi poželi val navdušenja za trud, dobite kritike na račun novega recepta, pridigo o tem, da ni romantična duša in njegovo razočaranje, ker niste počakali, da bi obrok pripravila skupaj kot vedno.

To se dogaja tudi na drugih področjih, ko na primer sprejmete novo službo ali povišico, ne da bi se o tem posvetovali s partnerjem. Ali ko se vseeno odpravite na trening, čeprav je on predlagal, da ga tokrat izpustite. Kadar gre za vaše odločitve, nikoli ne dobite podpore, nasveta ali pohvale, ampak le vpitje in kritiziranje. Zato kmalu prenehate govoriti o svojih načrtih.

Proti vam uporablja vaše strahove

Kadar ne ravnate po njegovo ali se sporečeta, na plan vedno privleče nekaj, česar vas je strah. Na primer to, da vas bo zapustil, ali naredil kaj drugega, kar bi vas prestrašilo. Zato ponižno priznate njegov prav in krivdo prevzamete nase, čeprav sta za vsak prepir potrebna dva in zagotovo niste vsega krivi vi.

Na strahove vas opominja tudi ob drugih priložnostih in se norčuje, morda vas skuša očrniti celo pred prijatelji. Smeji se, ko se na vaši rami znajde pajek, namesto da bi ga skušal odmakniti. In nikoli ne pozabi povedati njemu zabavne zgodbice, kako niste upali na razgledni stolp, ker se bojite višine.

Bistvo zveze je, da se posameznika podpirata in se skušata razumeti. Če se sami odločite premagati strah, je pravilno, da vas partner k temu spodbudi. Če nečesa ne želite, pa vas v to ne bi smel siliti.

Stalno kritizira

Naj razjasnimo, dobronamerne kritike so vedno dobrodošle, saj nam dajejo možnost, da se še bolj izboljšamo. Tiste slabe pa zgolj uničujejo samopodobo in mišljenje obračajo v negativno smer.

Odkar pomnite, od partnerja niste nikoli dobili pozitivne kritike ali celo pohvale za opravljeno delo ali kakšen dosežek. Z vami se veselijo prijatelji in družina, partner pa vedno opazi le napake in vas opozori, kje bi lahko še kaj izboljšali. Verjetno to počne tudi glede vašega oblačenja in podobe, zato je vaša samozavest na dnu. Razmislite, ali se je še vredno boriti za takšen odnos, ki vas polni z negativno energijo in od njega ne dobite nič dobrega.

Probleme rešuje v javnosti

Ko se sporečeta, vajin problem ne ostane za štirimi stenami. Če se potem kam odpravita, obstaja velika verjetnost, da bo kar na pikniku z domačimi odprl temo, zaradi katere sta se sporekla in skušal ljudi pridobiti na svojo stran oziroma vas očrniti in dokazati, da nimate prav.

To ni pravi način za reševanje problemov. Tudi med spori bi morala partnerja prisluhniti mnenju drugemu in stremeti k rešitvi ter ne še dodatno poglabljati prepira. Sami boste najbolje vedeli, kako pogosto ste preslišani in ali kdaj obvelja vaša beseda. Ob tem se odločite, ali življenje res želite preživeti s takšno osebo.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri