Kaj o sogovorniku razkriva govorica telesa?

Kaj o sogovorniku razkriva govorica telesa? (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
10. 10. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje velikokrat povemo več s svojimi gestami kot besedami. A včasih moramo pokazati, da smo bolj samozavestni, kot smo v resnici, in včasih moramo biti bolj skromni. Poglejmo, kaj povejo vaše roke in noge ter kako se obvladati pri prepirih.

Gestikuliranje z rokami in nogami

Kolikor dlje od glave, toliko manj nadzora, zato je branje govorice telesa ravno toliko pomembno kakor poslušanje.

Moč uveljavljanja

roke

Sklenjeni prsti, kot smo jih bili vajeni pri premierki Merkel, kažejo na močno voljo in usmerjenost proti cilju.

Samozavest

Odprte geste z rokami kažejo na zaupanje, vendar tudi na moč. Geste z rokami tik ob telesu pa odražajo skromnost, vendar tudi negotovost.

Skrivnostnost

Če vam sogovornik kaže hrbtišče roke, nekaj prikriva. Z roko pred usti želi zadržati nepremišljene besede.

Potreba po distanci

Če si nekdo zavaruje zgornji del telesa z rokami ali predmeti, nima veliko zaupanja.

Zavrnitev

Če vam sogovornik drži ramo nasproti, ustvarja odmik od vas in zavrača vaše izgovorjene besede. Enako velja za vstran nagnjen zgornji del telesa.

Odprtost

Zgornji del telesa nezaščiten, drža odprta – to kaže na samozavest in zaupanje. Potiskanje trebuha ali prsi naprej deluje arogantno.

Previdnost

noge

Navznoter obrnjeni prsti na nogah kažejo na previdnost in nesposobnost odločanja.

Dobra volja

Če so konice prstov med sedenjem obrnjene navzgor, je človek verjetno nervozen, vendar dobre volje. Če se guga na petah, bi verjetno rad odšel.

Pozornost

Kdor med sedenjem zasede celotno sedalo, sedi sproščeno in vzravnano, kaže na osredotočenost in samozavest. Zelo dobro pri pomembnih pogovorih.

Pravilno prepiranje

Tako boste hitro spet dosegli pomiritev in premirje.

Ostanite sproščeni

Svojega telesa ne obračajte stran od partnerjevega in se poskusite kljub prepiranju smehljati – govorica telesa je pri prepiru med partnerjema pomembnejša od besed.

Bodite aktivni

Pasiven stil komunikacije je enako nevaren kot negativne izjave: ne bodite ravnodušni, ne zehajte, temveč sogovorniku oziroma partnerju glejte v oči.

Kimanje

Z direktnim stikom z očmi in predvsem s kimanjem dajte partnerju vedeti, da ga pozorno poslušate in naj kar pove do konca. Ženske so tu v prednosti – že po naravi več kimamo.

Napačni signali

Za srečno zvezo se izogibajte naslednjim gestam in držam

Preprečevanje

Če partner naredi šobo ali pa stiska ustnice, je zadeva resna. Še ena ubijalska kombinacija za partnerski odnos: prekrižane roke na prsih in izogibanje stiku z očmi, zraven pa še besede: "Ah, nič ni ..." Pogovarjajte se! Vedno!

Pogled skozi očala

Posplošen kritični pogled na partnerja in zraven še stavki, kot na primer "Ti vedno ..." ali pa "Ti nikoli ..." so strup za vsak odnos. Stalnega negativnega presojanja noben človek ne zdrži dolgo.

Pozornost

Napihovanje ličnic, ciničen nasmeh, privzdig­njena zgornja ustnica, grbančenje nosu, zavijanje z očmi in zamahovanje z rokami – vse te geste in drže so zelo nevarne za partnerski odnos.

Demonstracija moči

Če se oba partnerja rada šopirita, si jemljeta veliko prostora vsak zase in izrekata stavke, kot sta "Naredi, kakor hočeš" in "Boš že videl, kaj boš imel od tega", v veliko primerih kaže na konec zveze.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri