Kaj se lahko o odpuščanju in sprejemanju lahko naučimo v najsrečnejšem kraju na svetu?

Kaj se lahko o odpuščanju in sprejemanju lahko naučimo v najsrečnejšem kraju na svetu? (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

S skrivnostjo o sreči s Havajev boste zelo sproščeno čutili več zadovoljstva in veselja do življenja

Na Havajih že stoletja vlada naslednji nasvet: odpuščanje je treba vaditi še pred sončnim vzhodom. Ta pogled imenujejo 'Ho'oponopono'. V prevodu bi to pomenilo nekaj takega, kot da spraviš stvari znova v red in spet popraviš napake. Cilj rituala je, da si bolj sproščen in popustljiv do samega sebe ter drugih ljudi in da se osredotočiš na lepe plati življenja.

Na Havajih menijo, da je vse na tem svetu povezano. Vsako ravnanje pritegne nase neko drugo. Bolezni nastanejo zaradi slabih misli. Če se nakopiči jeza, se razvijejo zdravstvene tegobe. Seveda številni menijo, da bi morali biti ljudje, ki jih zjutraj prebudi zvok Pacifika in za zajtrk pijejo kokosovo vodo, ves čas srečni. To je nesmisel. Povsod po svetu boste našli ljudi, ki so slabe volje in jih obdajajo negativne misli.

In kaj potrebujemo v takem primeru? Majhen sunek, da spet najdemo pot do veselega in sproščenega razpoloženja. Ritual Ho'oponopono je lahko tak sunek. Sestavljen je iz različnih gradnikov, ki delujejo neodvisno drug od drugega. Predstavljamo štiri najbolj zanimive.

Ideja 'unhipili'

To pomeni notranjega otroka oziroma prepričanje, da je za našo slabo voljo kriv šef ali slabo vreme ali partner. Ho'oponopono svetuje osvoboditev od te pasivne vloge žrtve. Znova si morate priboriti glavno vlogo v življenju. Uresničite načrte. Korak za korakom. Prisluhnite sebi. Če vam spodleti, je odgovornost samo vaša. Ne krivite drugih. Ko pa vam uspe, bodite resnično ponosni nase!

Strategija 'huna'

Osvobodite se prepričanja, da je bilo prej vse bolje, da nekaj nikoli ne boste zmogli ali da tako ali tako lahko vse spodleti ... Havajska učenost vam sporoča, da pozabite na preteklost in se oborožite s pozitivnimi mislimi.

Vplivajte na svojo podzavest in stavke, kot so "To mi ne bo uspelo!" kar takoj zamenjate z "Bom pa še enkrat poskusila!". Tako se boste sprogramirali na pozitivno. S pozitivnimi mislimi boste tudi pritegnili pozitivne situacije. Že zjutraj si recite, kako lep dan je pred vami, in z veliko verjetnostjo bo potem tudi res tak.

Razmišljanje v duhu mane 'loa'

Številne študije dokazujejo, da je sreča nalezljiva. To velja tako v družinskem kot tudi v prijateljskem krogu. Tako kot se mi radi obdamo z dobro voljo in zadovoljstvom, lahko v nasprotni smeri pozitivno vplivamo na druge. Smejite se čim pogosteje, se nagradite za uspehe, lepo uredite svoje delovno mesto in pospravite kramo po hiši. Ko boste delili veselje, razširjali motivacijo, boste izžarevali tudi neko posebno odločenost.

Princip 'aloha'

"Je, kot je." Ah, ne, si verjetno mislite, to pa res ni nobeno novo spoznanje. Že res, toda za tem stavkom se skriva sijajna drža. Nikar ne mislite, da ste neuspešni in brez močnega značaja, če ste se včeraj najedli čokolade ali čipsa!

Zavedajte se, da imamo vsi ljudje svoje slabosti in kreposti. Tudi kolegica, ki vas vedno pusti čakati najmanj 15 minut! Na vse skupaj glejte sproščeno in bodite blagi do sebe in drugih. Seveda to ne pomeni, da morate biti tiho, če ste nezadovoljni ali vas kdo jezi. V tem primeru je treba nakopičeno odpravljati sproti in pozabiti na kuhanje jeze ali zatreti očitke.

Preberite še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri