"Kako naj partnerju povem, da sem varal/a?" (in kaj se lahko zgodi, če ne poveste)

"Kako naj partnerju povem, da sem varal/a?" (in kaj se lahko zgodi, če ne poveste) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Kako povedati za takšno napako? Je bolje ostati tiho in upati, da se ne bo ponovila?

Ko pride do tako velike napake, kot je prevara, se ni lahko odločiti, kako naprej. Povedati vse skupaj in tvegati konec razmerja? Ali zadržati zase, morda se vseeno še kdaj na skrivaj predati strastem?

Prevara precej oškoduje tudi tistega, ki je varal in ne le prevarane žrtve. Povzroči slabo vest in tistega, ki je varal, postavi pred težko odločitev: končati razmerje, kateremu je posvetil toliko časa in prizadeti osebo, ki jo ima rad, ali tvegati in vse zadržati zase? 

Kljub vsemu vam bo takšna velika skrivnost na dolgi rok škodovala, če je ne razkrijete partnerju. 

Krivda lahko slabo vpliva na mentalno zdravje in odnose - tako s partnerjem kot z drugimi ljudmi. Lahko se zgodi, da bo partner, ki je varal, za prevaro obtožil svojega partnerja, ki tega ni storil, ali mu brez razloga rekel, da mu težko zaupa. 

Oseba, ki je varala, se lahko v svoji koži začne počutiti izjemno nelagodno in postane ankisozna, da se bo skrivnost razvedela. Vsaka beseda ali dejanje lahko nakazuje, da drugi nekaj ve, ali vzbuja občutke strahu, da se temu približuje. Že sama ideja, da bi nekdo  zadržal tako veliko skrivnost, osebo spravi v stres, ta pa slabo vpliva na zdravje (sproži odziv zbeži ali bori se, kasneje ugasne vse ne nujne funkcije v telesu). Tudi na razmerje takšna skrivnost dolgoročno vpliva slabo, saj obstaja verjetnost, da bo oseba, ki je varala, postala precej bolj negativna in kot odziv začela dvomiti v vsako partnerjevo potezo, čeprav ni varal in ni dal razloga za to. 

Tudi povedati glede prevare partnerju se ne sliši nič kaj vabljivo, saj obstaja možnost, da bo prekinil razmerje. Vendar ponuja možnost za to, da oseba od blizu pogleda, kakšno razmerje ima trenutno in kakšen odnos ima do sebe. Očitno je na obeh področjih nekaj narobe in je potrebno ukrepati. 

Zveza, v kateri je nekdo varal, si lahko opomore, če sta se oba partnerja pripravljena truditi. 

Kako pristopiti k pogovoru o prevari?

  • Partnerju že prej povejte, da se želite pogovoriti o nečem pomembnem. Ne ujemite ga v nekaj minutni pavzi, ali kar tako na javnem kraju, ali med lahkotnim sprehodom. 

  • Najprej povejte preprosta dejstva o tem, kaj se je zgodilo (brez laganja - lažje rečeno kot storjeno). 

  • Pripravite se na to, da boste morali odgovoriti na veliko vprašanj čisto takoj in tudi kasneje, ko bo pogovor že končan. 

  • Vedite, da se bo partner na novico o prevari morda odzval drugače, kot pričakujete. 

  • Navedite razlago, zakaj je prišlo do tega dogodka, vendar ne iščite izgovorov in ne krivite partnerja (spet, lažje reči kot storiti).

  • Opravičite se le, če vam je iskreno žal in tako čutite. Nihče ne mara lažnih opravičil. 

  • Ne pričakujte, da vam bo partner takoj oprostil. 

  • Povejte, da želite delati na vajinem odnosu in ga popraviti ter utrditi, če tako čutite in če je to možnost. 

  • Predlagajte, da se pogovorita s terapevtom, ko bosta oba pripravljena.