Kako ohraniti seksualno zadovoljstvo v dolgotrajnem odnosu

Kako ohraniti seksualno zadovoljstvo v dolgotrajnem odnosu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 6. 2015

Pravijo, da nam bo sodobna medicina kaj kmalu prodajala tabletko, ki bo rešila vse tegobe ljudi na seksualnem področju.

Kje pa sta potem brezskrbnost in zabava, ki jo nekateri iščejo pri seksu? In nežnost? Bo to postalo samoumevno, ker ste v lekarni kupili tabletko? Morda pa le ne.

Skupina raziskovalcev je ugotovila, da čeprav so moški ob jemanju viagre poročali o večjem spolnem zadovoljstvu, to ni nujno veljalo za njihove spolne partnerice. Žene in dekleta teh moških so odkrile, da je za spolno zadovoljstvo potrebno še kaj drugega kot partner s trdim salaminom.

Odločilna dejavnika pri ohranjanju ženskega spolnega poželenja sta namreč privlačnost in sla, ki jo ob njej čuti partner. Penis lahko do roba napolnite z viagro, pa si partnerica kljub vsemu ne bo pretirano želela spolnosti, če ji partner ne bo znal s svojim ravnanjem vzbuditi dobrega občutka o sebi.

Če bi radi, da vaše spolno življenje postane in ostane lahkotno in zadovoljivo, raje razmislita, kako skupaj preživljata prosti čas, ko ne seksata. Ste morda zaradi posedanja po več ur pred televizorjem vsak večer vse bolj veselo vznemirjeni v partnerjevi družbi? Sedenje pred televizorjem bo vaši zvezi pomagalo tako kot odvisnost od heroina.

Samo zato, ker je bil seks divji in dober prvo leto, ne pričakujte, da bo divji in dober deseto leto.

  • Če bi rada ohranila intimnost pri živl­jenju, se morata znati pogovarjati, spoštovati, si zaupati in skupaj početi stvari, ki so obema všeč.
  • Če bi rada ohranila zdravo seksualno življenje, počnita stvari, zaradi katerih imata rada drug drugega in se občudujeta, tudi kadar sta oblečena. Predvsem pa ne pričakujta, da bo nekaj tabletk nadomestilo to, kar sta dolgo zanemarjala.
  • Če pa bi rada popestrila svoje seksualno življenje, se naučita igrivosti.

Preberite še Kaj sploh je seks?

Vesna Jarc

Več informacij lahko najdete na spletni strani: www.seksualna-terapija.si in www.sexovnik.si.