Kako pomembno je dobro spolno življenje za zvezo?

Kako pomembno je dobro spolno življenje za zvezo? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2016 Vir: Lisa

Pravijo, da dobro spolno življenje predstavlja 10 odstotkov zveze, slabo pa 90. Ali to drži? 

Spolnost ali z drugimi besedami telesna intimnost v odnosu je nekaj, kar daje razmerju vitalnost in energijo. Je edinstvena energija, ki se plete med moškim in žensko, in je lahko razdiralna, agresivna, tolažilna, hrepeneča, izpopolnjujoča, nežna, ljubeča.

Spolnost ima veliko obrazov in zajema še več emocij

Če v odnosu ni spolnosti, ta postane apatičen, nevibranten, monoton, celo dolgočasen. Je kot vino ali viski, ki z leti postaja boljši in boljši.

Ne vem, kaj je z nami Slovenci narobe, da se skozi leta v odnosu izgublja strast, zmanjšuje število spolnih odnosov. Baje povprečen slovenski par skoči med rjuhe le enkrat na mesec. O čem to govori?

Morda o tem, kako svoj partnerski odnos, zakon postavljamo v navidezno varne tirnice, opustimo vse majhne čarobnosti, ki smo si jih privoščili kot zaljubljenci, postanemo dovzetni, kritični do slabosti, ki jih opazimo pri partnerju, in skoraj alergični na dotike in poljube. In končni rezultat sta razdražljiva žena, ki je nezadovoljna s seboj in drugimi, ter mož, ki se v obupu in ponižnosti hlastno ozira za mlajšimi brhkimi ženskami.

Teme nisem izbrala zato, da bi moralizirala o pogostosti in tehnikah v spolnosti, ampak da napišem nekaj o intimi in čustvih, ki se prebujajo v njej.

Prebujanje strasti

Spolnosti med moškim in žensko prebudi strast, ki nikoli ne zamre. Telo je razgaljeno in partnerju na razpolago, da bo potrjeno v svoji lepoti, mehkobi, nežnosti, privlačnosti. Po tem hrepeni. Pa po varnosti in čisti potrebi po imej me rad. Je instrument za izražanje čustev skozi neverbalne načine. In dotik telesa partnerja pove več kot tisoč besed.

V njem so skriti ljubezen, nežnost, grobost, nemir, nesproščenost, prezir, jeza, sram. Ti občutki, sporočeni skozi dotik, lahko na drugi strani, pri partnerici, sprožijo enako nežnost, ljubezen, pa tudi strah, žalost, dvom, sram, umik, paraliziranost v popolnem brezupu.

Spolnost je resnično področje, ko ne govorijo besede, ampak telo. V njej par doživlja marsikaj, kar sicer ni bilo izrečeno na glas. Tako ženska, ki jo mož vara, v spolnosti čuti gnus, sram, čuti, da telo njenega moškega ne pripada le njej. Zato se spolnosti ali izogiba, ali z njo pretirava, ker v njej išče lastno potrditev in zadovoljuje potrebe po varnosti in ljubezni, ali pa kot kamen obleži sredi rjuh.

Reševanje konfliktov prek spolnosti

Nekateri pari konflikte rešujejo prav prek spolnosti. Pravijo, da je spolnost po prepiru najbolj strastna. Vanjo se spustijo z jezo in zamero in se prek telesa tudi organsko umirijo. Gre nekako za egoistično potezo, v globini tega načina je skritega veliko strahu pred osamljenostjo in zavrženostjo v odnosu. Zavestno deluje kot zagotovilo, da vedno obstaja način pobotanja, ki pa v svojem jedru govori o bolečini para, ki se ne zna umiriti in pobotati kako drugače.

Spolnost govori tudi o mejah med partnerjema, o lastnih mejah in o spoštovanju. Mejah, kako grobo in do kam iti, kaj nekomu ustreza in drugemu ne, kje in na kakšne načine.

Znamo spoštovati meje in želje partnerja in hkrati reči ne ali da s tem, ko poslušamo svoje telo? Ali gremo prek notranjega glasu, ki kriči, da boli, da je preveč, pa vendarle tega ne povemo na glas?

Občutki v spolnem odnosu

Občutki, ki so za odnos in intimo tako pomembni, so mnogokrat preslišani, spregledani. Bolj se posvečamo tehnikam, metodam, nečemu suhoparnemu. A ravno občutki, prebujeni v spolnem odnosu, so pravi kompas, vreden zaupanja, kadar dvomimo, trpimo v odnosu, gre za sposobnost prisluhniti telesu.

Skozi spolnost se izražajo univerzalne potrebe slehernega, potrebe po ljubezni, poklonih, nežnostih, sprejetosti, varnosti. Če jih ni v spolnosti, telo nekako trpi pomanjkanje hrane po ljubezni in se ne počuti lepo, edinstveno, ker bi bilo resnično ljubljeno iz čiste ljubezni.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije

Preberite še, kateri so najpogostejši vzroki za težave v spolnosti