Kako se pravilno lotiti vzgoje otroka?

Kako se pravilno lotiti vzgoje otroka? (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Boljši od vzgoje je odnos. V takem primeru se vse odvija kar samo od sebe!

Nobenega dvoma ni, da so otroci čudoviti. Toda če smo iskreni, se nam kdaj pa kdaj zazdijo tudi neznosni. Ne poslušajo, so neverjetno predrzni, vedejo pa se kot majhni princi in princese. Vse več študij kaže, da otroci nimajo nobenega spoštovanja. Ne prenesejo kritike ali pa se nanjo odzovejo agresivno. Spreminjajo se v narcise.

Vzrok: starši jim že od rojstva prigovarjamo, da so nekaj posebnega in da si zaslužijo temu ustrezno obravnavo. Otroci se tega navadijo in ne vedo, zakaj bi se podrejali ali pa za nekaj potrudili.

In zakaj to starši počnemo? Psihologi menijo, da otrokom seveda želimo le najboljše in tako kar sami sebi ustvarjamo stresne situacije. Včasih tudi preveč poslušamo kritike, ki na nas letijo z različnih strani. Vendar je že od nekdaj tako.

Zapomnite si, da ni starša, ki ne bi delal napak, vendar poskusite biti bolj sproščeni in manj strogi – do sebe. Ne bodite preveč 'helikopterski' starši, brez slabe vesti pustite otroku, da se igra sam, bodite jim za vzgled in jim ves čas dajajte vedeti, da se lahko vedno zanesejo na vas.

Privoščite si tudi čas zase, za obvladovanje manjših tegob pa smo vam za popotnico pripravili nekaj nasvetov.

Od katerega leta starosti se otrok lahko nauči pravil?

Od rojstva! Najprej predvsem s pozornostjo, ki jo dobijo od staršev s svojim vedenjem ("Bosta poskrbela zame, če bom jokal?"). Že zelo majhni otroci se lahko naučijo pravil o točnosti. Enoličen potek dneva mu jasno sporoča: tako je (pri nas).

In kaj če kot mama ne morem uveljaviti nobenih pravil?

Potem se otrok ne bo nikoli naučil, kako lahko poišče svojo nadarjenost in potenciale. V svojem vedenju bo nezmeren in ne bo poznal prav nobenih meja. Splača se biti dosleden!

Kako naj se izognem trmastim izpadom?

Ne morete se! Izpadi trme imajo namreč zelo pomembno funkcijo. Poskrbijo, da se starši razjezijo, otrokom pa ponudijo razlog, da jih vidijo v drugi luči – v nekoliko trapastem položaju. Vendar se lahko otroci le s pomočjo trme naučijo čustveno sproščati brez občutkov krivde in kako postati samostojna oseba. Izpadi trme višek dosežejo v puberteti, pri 21 letih pa običajno izzvenijo.

Preberite še: Kako otroka poučiti o denarju?