Kako se rešiti toksične zveze?

Kako se rešiti toksične zveze? (foto: profimedia) profimedia
14. 11. 2021

Ljubezen premaga vse. Razen, kadar zveza ali zakon postane toksičen. Takrat je čas, da nemudoma odidete. 

Resno razmerje in prav tako zakon je trdo delo. Ne pričakujte, da se bosta držala za roke, hihitala kot dva zaljubljenca in načrtovala skupne počitnice. Seveda bosta počela tudi vse to, ampak ne pozabite na ovire, razlike, ki jih morata sprejeti, kompromise ...

Če ste na točki, ko menite, da se mora nekaj spremeniti, morda da morate celo prekiniti zvezo, ker je postala toksična, se najprej ustavite in razmislite. Je to le trenutek brezupa, ki se bo razblinil, ko bosta skupaj naredila načrt, s katerim bosta premagala težave?

Ali se s tem spopadate že dlje časa in skoraj ni več rešljivo? 

Če vas partner nenehno ponižuje, psihično ali fizično zlorablja, potem verjetno ni rešitve, s katero bi zveza lahko obstala. Narediti morate načrt, kako boste razmerje prekinili, še posebej če ste poročeni in ne morete kar tako oditi. 

Tu je nekaj nasvetov, ki vam morda pomagajo: 

Povejte nekomu

Prvi korak je, da poskrbite, da v vsem tem niste sami, še posebej če ste v nasilnem razmerju. Zaupajte se bližnji osebi, čeprav ne bo lahko. Več kot vas je, močnejši ste. Morda celo poznate koga, ki je bil na vašem mestu in vam lahko svetuje. 

Poskrbeli boste za varnost oziroma si zagotovili nekoga, ki bo posredoval, če bo to potrebno. 

Omejite komunikacijo

Ko bo partner izvedel za vaše namene, vas bo skušal prepričati v nasprotno in morda mu bo uspelo. Potem pa se boste spet znašli v situaciji, ko boste hoteli oditi ... 

Če so vaši nameni resni in ste trdno odločeni, da ga zapustite, mu tega ne povejte. Če živita skupaj ali imata otroke, bosta seveda morala komunicirati, vendar omejite pogovore na nujne stvari. Ne potrebujete dodatnih prepirov, ki lahko vodijo v neprijetne, morda celo nasilne situacije. 

Potrebovali boste drug dom

Vsaj začasno boste morali nekje živeti, zato o tem razmislite v naprej. Če si ne morete najeti drugega stanovanja, vam bo zagotovo na pomoč priskočila družina ali prijatelji. Ko boste odšli, morate vedeti, kam odhajate. 

Priskrbite si profesionalno pomoč

Čustven vrtiljak, ki ga boste prestajali še posebej, če je v igri ločitev (pa tudi če zgolj prekinjate toksično razmerje), bo težko obvladljiv, zato potrebujete terapevta, podporno skupino ali drugega strokovnjaka. 

Ne soočajte se z vsem skupaj sami, saj si lahko bolečo pot precej olajšajte. In nikakor se ne sramujte pomoči - za pomoč prosijo razumni in pogumni. 

Povzeto po yourtango.com