Ko vam rečejo, da vas je težko ljubiti …

Ko vam rečejo, da vas je težko ljubiti … (foto: profimedia) profimedia
4. 1. 2020

Zakaj bi bilo nekatere osebe lažje ljubiti kot druge?

Ste že slišali zgornji stavek? Da vas je težko ljubiti, namreč. Zagotovo vam ob tem ni bilo lahko, verjetno ste se počutili, kot da imate nekakšno napako. Pa to ne drži. Z ljubeznijo se pač soočate na svoj način, večinoma zaradi preteklosti. Poglejmo, zakaj pravimo, da je nekoga težje ljubiti kot koga drugega. 

Nesigurni ste vase in negativno mislite o sebi

Niste prepričani, da ste dovolj dobri, privlačni, da imate smisel za humor in vse ostalo, kar potencialni partnerji cenijo. Dvome še podkrepite s situacijami, ko vam kaj ne uspe ali se vse ne izide po vaših načrtih in si brez težav pravite “zguba”. Preprosto menite, da so vsi ostali boljši par za vašo simpatijo kot vi sami. 

Če boste hoteli napredovati, boste morali začeti pri sebi. Ugotovite, kaj vam je všeč tako na vaši osebnosti kot na zunanjem videzu. Povejte si, v čem ste najboljši in zakaj ste posebni. Ko boste lepše začeli gledati nase, boste to dopustili tudi drugim. 

Nekdo je izdal vaše zaupanje

Popolnoma ste se predali razmerju, vlagali čas in pozornost, se včasih odrekli in ostali tiho, čeprav je bilo težko, popustili, iskali kompromise … Potem pa vas je partner zapustil. Izdajo zaupanja težko prebolimo, pa naj to naredi partner, dober prijatelj ali družinski član. Povsem normalno je, da potrebujete nekaj časa, da si ponovno opomorete in ste pripravljeni spet zaupati, a ne vzemite si cele večnosti. Samo zato, ker je prejšnji partner grdo ravnal z vami, to še ne pomeni, da bo tako tudi z naslednjim. 

Imate visoke kriterije

Preden se odločite za zvezo, preverite, ali so zadovoljeni vsi vaši kriteriji in predstave, ki jih imate o partnerju. In ponavadi niso, zato ne nadaljujete, čeprav vam je oseba zelo všeč. Niste pripravljeni spustiti svojih standardov in s tem lahko prestrašite vse potencialne partnerje, ki se zanimajo za vas. 

Zgrešili ste bistvo ljubezni. Ljubezen se zgodi, ko tega ne pričakujete in tako, kot niste načrtovali. Sama si izbere pot, ne ozirajoč se na to, kar ste določili vi. Pretrese vas, preseneti in spravi v sedma nebesa. Zakaj se ji ne bi samo prepustili?

Ne pomeni, da niste vredni

Najpomembnejše za konec: vse to ne pomeni, da niste vredni ljubezni. Še kako si je zaslužite! In ko boste našli nekoga, ki vam je resnično naklonjen, se bo potrudil. Potrpežljiv bo in dal vam bo čas zase, ko ga boste potrebovali. Ne bo hitel in zares vam bo prisluhnil. Kdor z vami opravi kar tako na hitro, si vas ne zasluži.