Ko zveza temelji na manipulaciji

Ko zveza temelji na manipulaciji (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 2. 2015

Številna partnerska razmerja žal temeljijo na čustveni manipulaciji. In v takšno nezdravo zvezo dostikrat vstopata dva profila ljudi.

Eden je tisti, ki pretirano skrbi za drugega, ki pa je čustveni manipulator. To pomeni, da čustveni 'negovalec' želi manipulatorju v vsem ugoditi, njegove želje in potrebe so pred lastnimi in celo lastno zdravje je nekje zadaj.

Ste se mogoče prepoznali v zgornjem kratkem opisu? Živite v takšnem manipulativno-odvisnem razmerju? Ste tisti, ki pretirano želite partnerju v vsem ustreči, ta pa z vami čustveno manipulira? Ali ste čustveni manipulator, ki vam vaš pasivni in preveč ustrežljiv partner ugaja ter ga izkoriščate za svoje ugodje?

Poglejmo ta čustveni fenomen pobližje

Čustveni negovalci so po navadi skrbne, velikodušne in zanesljive osebe, priljubljene v družbi. Iskreno želijo ugajati drugim in zadovoljevati njihove potrebe ter so na splošno prijetni ljudje, s katerimi pa se zlahka manipulira, ker so običajno pasivni in preveč ustrežljivi. V sebi čutijo močan občutek krivde ter pritisk, da je treba vedno vse takoj postoriti, pa tudi strahu. Čustveni negovalec rajši vidi, da je sam prizadet ali jezen, kot pa da se to zgodi njegovemu čustveno manipulativnemu partnerju. Hkrati jih to dela zelo ranljive v smislu, da to njihovo skrb zlorablja na sebe orientiran in sebičen partner.

Verjetno se kdo od vas zdaj sprašuje, zakaj ste v zvezi z nekom, ki je tako zelo sebičen? Vedeti je treba, da osebnost negovalca predstavlja magnet za čustvenega manipulatorja. Na začetku zveze je videti, da je to lepa in uspešna zveza, na eni strani oseba, ki rada daje, in na drugi strani oseba, ki rada jemlje. Seveda pa običajno prejemnik enostavno želi več in bolje ter tako, kot sam to zahteva, brez kompromisov ali srednje poti. Negovalec na skrivaj pri sebi upa, da se bodo zadeve na daljši rok uredile, a se žal nikoli ne.

V takšnem manipulativnem odnosu negovalec sčasoma izgubi zavedanje lastne vrednosti, povečata se tesnoba in občutka izgubljanja tal pod nogami, depresija in temne misli.

Veča se občutek brezizhodnosti in nemoči, negovalec postane izčrpan in prazen, počuti se ujetega v odnos. Ker pa ima močan občutek pripadnosti in lojalnosti ter ne želi prizadeti manipulativnega partnerja, iz tega odnosa zlorabe ne more zlahka izstopiti, ne glede na to, kaj vse mora prenašati.

Večina oseb, ki so v odnosu negovalci, se pred nevarnostjo, jezo ali sovražnostjo enostavno zaprejo vase. Zamrznejo in čakajo, da nevarnost in ogroženost mine. S tem, ko se takole izklopijo, da niso preveč čustveno poškodovani, povzročijo, da jim misli postanejo zmedene ter se ne morejo skoncentrirati. Fizično telo po dolgih letih čustvenih zlorab oboli, pojavijo se migrene, prebavne težave, nespečnost, bolečine v ramenih in križu ter druge težke bolezni.

Kako prenehati?

Najpomembnejše je, da se začne ceniti ter spoštovati sebe, pravzaprav enako kot sami cenite in spoštujete druge.

Lastne želje in potrebe naj bodo na prvem mestu. Postavite drugim meje ter jim ne pustite, da bi z vami pometali ali ignorirali vse tisto, kar vam je pri srcu. Pomembno je, da najprej poskrbite za sebe ter šele nato ponudite sebe drugim, saj vedno želite pomagati. To je pač dejstvo. Ko boste postavili sebe na prvo mesto, ne boste več padli v brezno osebe, ki bi z vami pometala in manipulirala. Ste močni dovolj? Imate zgolj eno življenje tukaj in zdaj!

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok; foto: Shutterstock

Melita Kuhar Pucko, univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, vodi projekt Svetovalnica. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na info@svetovalnica.si ali pokličite na 031 666 168.