Kako izboljšati svojo komunikacijo in okrepiti odnose? To so triki, ki vam bodo v pomoč

22. 6. 2024
Deli
Kako izboljšati svojo komunikacijo in okrepiti odnose? To so triki, ki vam bodo v pomoč (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako bi ocenili komunikacijo v vašem partnerskem odnosu? Kaj pa s prijatelji, družino? Nikoli ni prepozno, da postanete še boljši poslušalec. 

Na koga se obrnete, ko imate težavo, ali se vam zgodi kaj takšnega, kar bi radi takoj povedali? Ali, ko se želite zaupati, povedati skrivnost? Zagotovo si želite, da bi bili vi tisti, na kogar se partner najprej obrne, tisti, ki je vreden zaupanja prijateljev in drugih. Ne glede na to, kako dobro znate prisluhniti, je vedno prostor za izboljšave. Preverite spodnje trike. 

S temi triki boste znali bolje prisluhniti: 

Opomnite se na spoštovanje in ljubezen

Ta nasvet vam bo prišel prav pri težjih pogovorih, ko vas bo kaj razjezilo ali boste hoteli burno reagirati, namesto prisluhniti. Opomnite se, na kakšne načine vam partner izkazuje ljubezen. Kako vas podpira, nasmeji, izpopolnjuje ... Veselje, ki ga prinašata drug drugemu, skupne izkušnje in želja po skupni prihodnosti je pomembnejša kot prepir. Ne ignorirajte bolečine partnerja, ampak jo skušajte razumeti. Dajte mu dovolj časa, da razloži, kaj čuti in misli. Tudi sami boste imeli priložnost in takrat boste hoteli, da vas kdo posluša. 

Ustavite se, dihajte

Če vas med pogovorom oziroma poslušanjem prevzamejo čustva in želite takoj dodati svoje mnenje ali pripombe, se skušajte umiriti in sprostiti. Napeti ne boste morali biti dober poslušalec, bolj nasprotnik. Naredite nekaj globokih vdihov, kar lahko pomaga v trenutku. Osredotočite se le na partnerjeve besede in na vašo funkcijo: poslušalec. Če partner opazi, da se sproščate med pogovorom, razložite, da želite biti aktivni pri poslušanju, vendar so se v vas nakopičila čustva, zato se morate sprostiti, da boste zares lahko prisluhnili. 

Preverite še: 

Osredotočite se nase

Ne med samim pogovorom - zgradite dober odnos sami s seboj. Znati morate poslušati tudi sebe, predelati svoja čustva in znati pustiti določene stvari v preteklosti, da lahko nadaljujete svojo pot. Velikokrat vas prevzamejo negativna čustva ne zaradi tega, ker se odzivate na partnerjeve besede, ampak ker si jih interpretirate po svoje. Morda mislite, da vas želi partner zapustiti, kadar pove kaj v jezi. Ali pa čutite, da niste dovolj dobri, ko ga poslušate. Svoje občutke, strahove, pomisleke in pripombe delite s partnerjem, a ob pravem trenutku. 

Ne vzemite si k srcu vsake pritožbe in kritike

To ne bo mogoče v popolnosti, ker vam je mar za sogovornika, vendar se potrudite izpolniti nasvet vsaj do določene mere. Kadar opazite, da se postavljate v obrambni položaj in želite podati svoje poglede na določeno stvar, se vprašajte, zakaj. Kaj želite zaščititi in zakaj imate potrebo po tem, da se uprete temu, kar govori partner ali prijatelj? Nenazadnje se kritika tiče potreb sogovornika, ne vaših. V tistem trenutku je pomembno, da prisluhnete, ne da zavzemate svoje stališče. Potrudite se izpolniti svojo nalogo. 

Vzemite si "odmor"

Kadar ste utrujeni in opazite, da težko sledite sogovorniku in aktivno poslušate, prosite za kratek odmor od pogovora. Tako si boste lahko privoščili nekaj sprostitve in preprečili, da bi se čustva nakopičila od vas, ali da bi odreagirali drugače le zato, ker ste bili zaspani ali ste imeli "polno glavo". Ne skrbite, da bi se zamerili, s pravim pojasnilom. Povejte, da vam je pomembno, kako se partner (ali drug sogovornik) počuti, in da želite biti v celoti prisotni pri pogovoru, zato potrebujete malce počitka, da boste lažje spremljali vse skupaj. 

Sami boste vedeli, ali potrebujete le nekaj minut, da zajamete zrak in stopite ven, ali potrebujete npr. en dan, ker ste utrujeni, pod stresom in se je tudi vam čez dan nabralo kar nekaj stvari, ki jih morate predelati. 

Vir: Your tango