Konflikti in prepiri na počitnicah

18. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Kovčki so spakirani, mi pa se že neznansko veselimo počitnic. Pred nami je zaslužen dopust. Toda vsi vemo, da zagotovil za mirno preživljanje počitnic, veselje in harmonijo ni.

Pogosto se ravno v tem času srečujemo z večjimi napetostmi, saj pomislimo: ''Tako pa si nisem predstavljala svojega dopusta!''

In prav v tem tiči zajec: v pričakovanjih, željah in predstavah. O vsem tem se je treba v miru pogovoriti še pred odhodom. Prav tako se je treba zavedati, da so slabo razpoloženje in prepiri povsem normalni – ne glede na to, s kom preživljamo dopust. To še ne pomeni, da gre vse po zlu. Vendar pa se težave lahko rešijo veliko hitreje, kot bi si mislili.

... s partnerjem

Na dopustu si želimo več bližine in dolgih pogovorov – a besedni dvoboj izbruhne že pri zajtrku. Pozneje bi gospod raje pil pivo v bližnjem lokalu, namesto da bi skupaj z drago opazoval sončni zahod na plaži. Beseda da besedo in že se prepiramo in kujamo – in potem spet prepiramo.

Rešitev: preden se spopadeta, si dopovejta, da na dopustu oba iščeta enako: sprostitev! Karkoli bosta počela ločeno, še ne pomeni, da je vajina zveza ogrožena. Kdor to razume, se lažje dogovori za kompromise. En dan odloča on, naslednji pa ona.

... s prijateljico

Ena bi šla rada ven, druga bi rada uživala v miru. Ena je redoljubna, druga niti ne. Obe opazita, da razpoloženje ni najboljše, a se kujata vsaka v svojem kotu. Potem pa poči in obe skleneta: NIKOLI VEČ!

Rešitev: tudi če se doma pogosto družita, imata še vedno tudi druge interese. In enako si privoščita tudi med dopustom. Če se bosta malo ločili, bo to delovalo kot čudežno sredstvo. Neznane plati prijateljice poskusite videti kot obogatitev prijateljstva.

... s starši

Babica in dedek se lahko naužijeta svojih vnukov, starši pa imajo spet malce več časa zase in družina je tako ali tako nekaj čudovitega. Toda ko začnejo stari starši vse preostale obravnavati kot enajstletnike ali ko starši stare starše uporabijo le kot varuhe otroke, je kmalu konec počitniške sreče.

Rešitev: takšne konflikte se da hitro preprečiti tako, da se določijo meje. Staršem povejte, da ste zdaj odrasli. Vi pa se morate zavedati, da bi se tudi oni radi malo zabavali. To ne bo povzročilo ravno skakanja do stropa, a ko se boste vsi pomirili, se boste imeli res čudovito.

... s prijatelji

Taborni ogenj, vsi so dobre volje in nadvse sproščeni. Tak je bil načrt in tako prikazujejo reklame – za alkoholne napitke. Verjetno je družba na televiziji res veliko popila, da je ostala sproščena. Kajti realnost je lahko precej drugačna, če so eni preglasni, eni preveč drzni in drugi nikoli ne pospravijo kuhinje.

Rešitev: dogovarjanje je čarobna beseda. Še pred potovanjem se pogovorite o stvareh, kot so finance, obroki, razdelitev nalog, občutljivost. Če se tudi na kraju samem pojavijo napetosti, pomaga, da se o težavi odkrito pogovorite. Povejte, kaj vas moti. In prisluhnite tudi temu, kar muči druge.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri