Ljubezenska zgodba: Elizabeth Taylor in Richard Burton

Ljubezenska zgodba: Elizabeth Taylor in Richard Burton (foto: profimedia) profimedia
18. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Diamanti od nekdaj prevzemajo človeško domišljijo. Ne veljajo zgolj za statusni simbol, ampak tudi za znak večne ljubezni. Ampak tudi diamanti niso bili dovolj za ohranitev ljubezni Elizabeth Taylor in Richarda Burtona.

Ko je Richard Burton ženi Elizabeth Taylor za njen 40. rojstni dan podaril več kot milijon dolarjev vreden 64-karatni diamant, je verjetno računal prav na slednjo.

Usodna Kleopatra

Ljubezen med Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom je vzcvetela leta 1963 na snemanju filma Kleopatra, kjer sta upodobila par, ki je prav tako znan po svoji brezčasni ljubezenski zgodbi, Kleopatro in Marka Antonija. Oba sta bila na vrhuncu slave in – poročena! Burton s Sybil Williams, s katero je imel dva otroka, Taylorjeva pa z Eddijem Fisherjem, ki ga je nekaj let prej 'ukradla' igralski kolegici Debbie Reynolds.

Začetek njunega vročekrvnega razmerja je povsem zasenčil sam film, saj so vsi filmski časopisi, predniki današnjih tabloidov, čakali le na zadnje sočne in spotakljive podrobnosti s snemanja. Še Taylorjeva sama je leta pozneje dejala, da se ne spomni prav dobro, kako so film posneli, saj se je okoli njega dogajalo toliko bolj vznemirljivih stvari. Potem ko sta se oba ločila, sta odpotovala v Montreal in se v tamkajšnjem hotelu Ritz-Carlton 15. marca 1964 poročila.

Peti zakon po vrsti

Veljala sta za najbolj znana zakonca na svetu, vendar ne tudi za najbolj zaželena. Nanju se je zgrnila vsa jeza Vatikana, celo ameriški kongres je poskušal preprečiti njun vnovičen vstop v ZDA. Posebno Liz je bila tista, ki je morala zaradi nove ljubezni prestati veliko – zanjo je bil to namreč že peti zakon po vrsti!

Ko jo je neki vatikanski časopis označil za navadno vlačugo, je imel Richard dovolj: "Presenečeni bi bili nad moralnimi standardi nekaterih igralk, ki jih ima javnost za svetnice. V posteljo skočijo z vsakim moškim na dosegu roke. Zato sem tako jezen, ko prebiram članke, ki namigujejo, da je Liz nemoralna, ker je bila petkrat poročena. To vendar pomeni, da je bilo v njenem življenju le pet moških, medtem ko jih tiste 'svetnice' še prešteti ne morejo." Sprva tudi filmski studio nad ljubimcema ni bil navdušen, ko pa je postalo jasno, da bo njuno razmerje, pa čeprav nemoralno, povečalo dobiček v blagajni, so njihovi očitki potihnili.

Strastni prepiri in sprave

Par je postal skorajda denarna valuta – zagotovilo za uspeh kateregakoli filma.

Njuno skupno življenje je bilo polno čezmernega pitja, strastnih prepirov in še bolj strastnih sprav, o katerih se je pisalo na dolgo in široko. Zdaj je čas tista leta nekoliko omili. "Oh, če sva se malo sprla, so časopisi to strašansko napihnili. Sploh ni bilo tako hudo, kot so pisali. Ljudi, ki so jim verjeli, moram žal razočarati – resnica je bila drugačna od tistega, kar so prinašali časopisi," je v nekem intervjuju povedala Liz.

Kdo se boji Viginie Woolf? iz leta 1966 je postal njun najbolj znan skupni film in le redki se čudijo, s kakšno neverjetno lahkoto sta realistično upodobila zapita zakonca, ki kar tekmujeta v medsebojnem zmerjanju. Alkoholizem je namreč tudi za kamerami postal glavni razlog za njune težave. Taylorjeva naj bi bila tako vajena pijače, da so bili okoli nje že vsi mrtvo pijani, ko je ona še lahko pila. Burton pa je po lastnih besedah na dan spil po tri steklenice vodke in pokadil vsaj sto cigaret.

Ločitev in zopet poroka

Leta 1974, po desetih letih zakona, sta se ločila. Burton si je po ločitvi nekako oddahnil, Taylorjeva, ki je imela že kar nekaj izkušenj z neukrotljivimi soprogi, pa ga še ni nameravala spustiti iz rok. Šestnajst mesecev po ločitvi sta se tako 10. oktobra 1975 ponovno poročila v lovski koči v Bocvani, kjer sta bila njuni priči upravnik lovske koče in lokalni turistični vodnik.

Taylorjeva se je obnašala, kot da se poročata prvič, Burton pa je že sumil, da se tudi drugi zakon ne bo obnesel. Imel je prav. Ko je čez nekaj mesecev vadil za neko predstavo v Londonu, je spoznal Susan Hunt, ki ga je popolnoma prevzela. Že leto dni po drugi poroki je Taylorjevo zapustil in se poročil z novo izbranko.

Edina in največja ljubezen

Oba sta se poročila še dvakrat, pa vendarle stikov nista pretrgala nikoli. Če ne drugega, ju je združevala hčerka Maria, ki sta jo posvojila iz Nemčije. Še leto dni pred Burtonovo smrtjo sta skupaj zaigrala na odru londonskega gledališča, leta 1984 pa ga je pospremila na njegovo zadnjo pot. "Saj se spodobi," je takrat rekla Liz (1932 - 2011) in dodala: "Bil je moja edina in največja ljubezen."

Elizabeth Taylor & Richard Burton

Ko je strastna ljubezen med igralcema zvodenela, je z njo 'odšel' tudi zloglasni Taylor-Burtonov diamant. Leta 1979 ga je Liz prodala in z denarjem, ki ga je dobila zanj, zgradila bolnišnico v Bocvani.