Ljubezenska zgodba: Elvis in Priscilla Presley

Ljubezenska zgodba: Elvis in Priscilla Presley (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Priscilla v svojih spominih piše, da let v zlati kletki, ki jih je preživela kot gospa Presley, ne obžaluje, da pa je šele leta po ločitvi spoznala, zakaj jima ni bilo usojeno: "Živela sem življenje nekoga drugega. Nikoli ni šlo zame, v resnici se je vse vrtelo okoli njega."

O življenju Elvisa Presleyja bi težko napisali kaj novega. Rodil se je leta 1935, umrl nikoli. Zaslovel je po tem, ko je pri 18 letih obiskal lokalni snemalni studio in mami za štiri dolarje posnel ploščo. Producent Sam Phillips je bil navdušen. Našel je to, kar je iskal že dolgo – belca, ki zna peti kot črnci. Čez slaba štiri leta si je Elvis že lahko privoščil posestvo Graceland in nekdanjo cerkev na njem spremenil v palačo s 23 sobami.

Čez leto dni so ga poklicali na služenje vojaškega roka, kmalu zatem mu je za hepatitisom umrla mama Gladys. Zanj je bila to največja tragedija v življenju, tolažilo ga je, da ji je še pred smrtjo lahko obljubil, da bo dober mož svoji ženi.

Zaljubljen v stotnikovo pastorko

Preostanek vojaškega roka je prebil v ameriškem vojaškem oporišču v Nemčiji ter polnil strani rumenega tiska z ne preveč vojaškimi avanturami. Med drugimi dekleti je spoznal Priscillo Beaulieu, 14-letno pastorko svojega stotnika.

Modrooko in temnolaso Priscillo so že kot deklico oklicali za najlepšo na šoli. Kljub temu je bila precej sramežljiva in se je po tem, ko se je zaradi očetove službe družina preselila na staro celino, najraje zadrževala v lokalnem klubu Eagles, kjer je pisala pisma prijateljem v domači Jersey in poslušala glasbeni avtomat. Ko si je nekoč izbirala pesem, jo je ogovoril Currie Grant, ki je bil zadolžen, da popazi na otroke vojaških oficirjev.

"Poskušam najti kakšno pesem od Elvisa Preselyja. Obožujem ga," mu je dejala. "Bi ga rada spoznala v živo? Z ženo sva njegova dobra prijatelja," se ji je nasmehnil.

Tistega večera je vprašala očeta za dovoljenje, si oblekla belo-modro mornarsko obleko, iz ust pa ni spravila kaj dosti. Kljub temu je Elvisa očarala in ves večer se jo je trudil zapeljati s svojimi pesmimi. Naslednjega dne se sošolkam ni pohvalila, da je spoznala slavnega pevca. "Kdo bi mi pa verjel, da sem bila pri njem doma?" si je mislila. Njuna ljubezen je bila dolgo le platonska. Priscilla ni smela predolgo ostajati zdoma, zvečer se je morala vrniti najpozneje do enajstih, njune zmenke pa je njen strogi oče celo nadzoroval.

Življenje v znamenju snemanj in turnej

Po vojaščini se je Elvis vrnil na stare tire snemanja plošč in filmov, nastopov in slave. Priscilla ga je obiskala za božič – in ostala. Sprva sicer le v hiši Elvisovega očeta, ki je njenemu dal besedo, da bo končala šolanje, potem pa je čedalje več noči preživela v Elvisovi postelji, dokler se ni dokončno vselila v Graceland.

Ko je bil Elvis doma, sta bila neskončno srečna, a kaj, ko je slavni pevec večino časa preživel na snemanjih in turnejah.

Osamljeni Priscilli je bilo še huje, ko je izvedela za njegove afere. Največ sivih las ji je povzročila Ann-Margret, njegova soigralka v filmu Viva Las Vegas, ki se je ni branil niti, ko so kamere ugasnile.

Časniki so pograbili novico o njunem razmerju, Ann-Margret je celo oznanila, da sta zaročena, Elvis pa je Priscilli še vedno zatrjeval, da med njima ni nič in da si vse le domišlja. Zagrozil ji je, da jo bo poslal k očetu, pa je odšla kar sama, a se že naslednji dan vrnila. Ko je bilo snemanja konec, je bilo konec tudi ljubezni z Ann-Margret. Vrnil se je na Graceland, Priscilli priznal svoje grehe in jo prosil odpuščanja.

Poroka in rojstvo hčerke

Vse je bilo pozabljeno, ko jo je leta 1966 na kolenih ter s triinpolkaratnim prstanom zaprosil za roko. Na poroko v Las Vegas maja naslednje leto sta pripotovala z zasebnim letalom Franka Sinatre. Oblečen je bil v črn smoking in kavbojske škornje, ona je nosila tradicionalno belo poročno obleko. Zavrtela sta se ob Elvisovi Love Me Tender in se sladkala s šestnadstropno poročno torto.

Priscilla je v svojih spominih zapisala, da je bil Elvis prvi moški, ki ga je poljubila. Dalj pa do poroke niti nista prišla. Elvis se je namreč želel poročiti z devico. "Saj ne pravim, da ne moreva početi drugih stvari. Le prvi spolni odnos ... tega bi rad prihranil za poročno noč," je govoril.

1. februarja 1968, natanko devet mesecev po poroki, se je rodil Elvisov prvi in edini otrok, hčerka Lisa Marie. "Zamišljala si je, da bosta z Elvisom živela normalno družinsko življenje, kjer bi on odšel na delo kot drugi možje, da bi zvečer prišel domov, ji pomagal skuhati večerjo in potem posedal z njo," se spominja eden od njunih prijateljev.

Konec ljubezni

Po rojstvu hčerke je šlo vse samo še navzdol. Mučilo ga je ljubosumje, čeprav je bil po trditvah Priscille on tisti, ki je skakal čez plot.

"Ni mu bilo všeč, če sem se pogovarjala z drugimi moški, niti z njegovimi kolegi. V sobo nisem smela vstopiti, če je bil kateri od njih v njej sam. Pa saj si jih niti nisem upala ogovoriti, da mi pozneje ne bi bilo treba poslušati njegovega zasliševanja," se spominja.

Elvis je vse teže prenašal pritiske, zatekal se je k tabletam in zakonca sta se vedno bolj oddaljevala. Ločitev leta 1972 je bila tako neizogibna: "Čutila sem, da mu ne morem več blizu, da se z njim ne morem več pogovarjati – preprosto me je odpravil in vse druge tudi. Vseeno mi je, kaj drugi govorijo, verjamem, da je globoko v sebi vedno hotel biti družinski človek. Toda služil je preveč gospodarjem."