Ljubezenska zgodba: Oona in Charile Chaplin

Ljubezenska zgodba: Oona in Charile Chaplin (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

V začetku 20. stoletja je tako pred newyorškimi kot drugimi ameriškimi kinematografi stala kartonska podoba malega potepuha s črnimi brki in klobukom v obliki melone, oblečenega v pretesen jopič, hlamudrače in z nepogrešljivo sprehajalno palico v roki. Že sam napis na vrhu lutke 'Danes Chaplin!' je zagotavljal polne dvorane.

Tudi 36 let mlajši Ooni O'Neill je New York ležal pod nogami. Po ulicah se je sprehajala v družbi Glorie Vanderbilt, od moških spremljevalcev pa sta ji bila najljubša J. D. Salinger in Orson Welles. Po tem, ko so jo imenovali za debitantko leta, jo je premamil Hollywood, a se je pri 18 letih obetajoči slavi odrekla, da bi postala Chaplinova četrta žena. Rodila mu je osem otrok in z njim ostala vse do njegove smrti tri desetletja pozneje.

Mama mu je prerokovala uspeh

Večina turistov, ki danes obišče Hollywood in kupi kakšen plakat s podobo slavnega komika, še danes verjame, da je bil Chaplin Američan. V resnici je bil Britanec, izhajal je iz revnega okolja in ne preveč rožnatih družinskih razmer. Da bo nekoč najslavnejši človek na svetu, mu je že kot dečku prerokovala mama, in naredil je vse, da bi se njene sanje uresničile.

Priložnost se mu je ponudila, ko se je pridružil skupini pantomimikov, ki ga je leta 1910 pripeljala v New York. Ko je nekoč pozno zvečer stopal po ulicah in opazoval mogočna gledališča, živahen vrvež in na tisoče pisanih luči, je vedel, da je doma. "To je to! Sem spadam," si je rekel.

Nor na mlada dekleta

Kljub temu uradno nikoli ni postal ameriški državljan, predvsem zato, ker je v nazadnjaških političnih krogih veljal za komunista, ki naj bi spodkopaval javno moralo.

K njegovi boljši javni podobi gotovo niso pripomogle niti ljubezenske zveze z mladoletnimi dekleti, ki jim je tisk nadel ime Chaplinove otroške neveste. Že leta 1918 je dvignil precej prahu, ko se je poročil s 16-letno igralko Mildred Harris, ki mu je rodila prvega otroka. Štiri leta pozneje jo je nadomestil z novo 16-letnico Lito Grey, ki jo je zapustil po dveh otrocih in štirih letih zakona.

Potem je poskusil z nekaj let starejšo Paulette Goddard, pa se tudi ta zakon ni obnesel. S četrto ženo, takrat 18-letno Oono, ki je bila od njega mlajša kar 36 let, sta se vzela leta 1943 in ostala poročena do njegove smrti, rodilo pa se jima je kar osem otrok.

Oonina selitev v Kalifornijo

Pri 17 letih si je Oona O'Neill zaželela spremembe. Pustila je šolo, za neki časopis povedala, da bi se morala vsaka ženska sama preživljati, in se iz domačega New Yorka odpravila v Kalifornijo, da bi obiskala odtujenega očeta in poskusila srečo v Hollywoodu. Srečanje z očetom ni potekalo po njenih načrtih.

Z Nobelovo nagrado nagrajeni dramatik Eugene O'Neill je družino zapustil, ko je imela dve leti, preostanek otroštva pa je očeta poznala predvsem s fotografij, ki jih je izrezovala iz časopisov in lepila v album. Ko je izvedel za njene novodobne ideje, jo je javno razdedinil, oklical za 'razvajeno, leno in domišljavo mulo' ter povrh vsega znancem v gledališču prepovedal, da bi ji ponudili delo. Tudi njena filmska kariera se je zaključila, še preden se je dobro začela, ji je pa zato časopisne naslove prinesla poroka.

Charlie in Oona se spoznata

Oona in Charlie sta se srečala jeseni leta 1942. Iskal je glavno igralko za svoj najnovejši film Shadow and Substance. Ko jo je iskalec talentov pripeljal na večerjo, jo je zavrnil, češ da je premlada, ker pa se mlada igralka kar ni hotela vdati, ji je končno le ponudil pogodbo.

Ponudil ji je lekcije igranja, pa se je med njima razvila romanca, zaradi katere je pozabil na film in namesto njega načrtoval poroko. Poročila sta se 16. junija 1943 v Kaliforniji, čeprav je imel Chaplin pomisleke o poroki s še eno komaj polnoletno igralko. Precejšnja starostna razlika – bilo ji je 18 let, on jih je štel že 54 – v tisku seveda ni ostala neopažena.

Čeprav nihče ni pričakoval, da se bo zakon obnesel več kot nekaj mesecev, sta skupaj ostala več kot tri desetletja. Poskrbel je, da se je počutila cenjeno, ona ga je oboževala in mu posvečala vso pozornost, ki jo je zahteval njegov precejšen ego.

"Stregla mu je kot nekakšna gejša," je nekoč opazila Joan Collins. Ni dvoma, da je tudi on cenil njeno mnenje. Na snemanjih je vedno sedela blizu njega, da je lahko z očmi iskal njen odobravajoč nasmeh.

Skupaj do smrti

Večino zakonskega življenja sta preživela v Švici, kamor sta se umaknila z otroki, ko mu je ameriški državni tožilec leta 1952 vzel dovoljenje za bivanje v Ameriki. Oona je zanj skrbela vse do njegove smrti na božično jutro leta 1977.

Potem si nikoli več ni povsem opomogla. Kot prej njeni starši, brat in stric je tolažbo našla v pijači. Ko se nekoč ni prikazala na zabavi, ki jo je priredila v newyorškem stanovanju, jo je prijatelj našel v njeni spalnici. V popolni temi je ležala na postelji, zato jo je vprašal, kaj je narobe. "Tako mora biti tam, kjer je zdaj Charlie," je odgovorila. Umrla je leta 1991 za rakom trebušne slinavke.