Najboljši namigi proti jezi, besu in strahu

Najboljši namigi proti jezi, besu in strahu (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Uh, pridejo dnevi, ko se na nas zgrne preveč in bi se najraje kar nekam skrili. Naši namigi vam bodo pomagali, da se boste preprosto in hitro spopadli s težavami.

Vse mora ven!

Bes in jezo zboksajte v blazino, v steno vrzite nekaj mehkega ali pa se zavrtite na kak­šnem vrtiljaku in kričite in kričite – toda le, če poleg vas ne sedi še kak drug 'potnik'.

Aktivirajte predstave

Ima šef spet 'svoj dan'? Predstavljajte si ga golega ali pa v kratkih hlačah in v havajski srajci. No, kdo se ne bi nasmejal ob tem?

Pogled v prihodnost

Pomislite, kako bo jeza vplivala na vašo prihodnost. V 80 % vzrok mine že po dnevu ali dveh.

Vzdihujte in stokajte

Izdih povežite z zavestnim in glasnim vzdihom. Odpihnite vse, kar vas obremen­juje in malce pobrcajte z nogami in sunite z rokami naprej.

Igra z jezikom

Počasi vdihnite in jezik za zaprtimi usti oblikujte tako, kot bi želeli izgovoriti L. Tako boste vplivali na globoko dihanje s prepono in pomirili nemirnega duha.

Ustavite trzanje

Trzanje v očeh je povsem nenevarno, pojavi se zaradi notranjega razburjenja. Pomagajte si s posebnimi mazili za sprostitev oči.

Dišeče vonjave

Janež deluje sprostilno in pomirja notranji nemir. Jasmin sprošča duševne napetosti in izboljša razpoloženje. Vrtnica deluje pomirjujoče in ustvarja toplo, ljubeče vzdušje.

Nekaj popijte

In to v dobesednem pomenu besede. Počasi popijte kozarec vode. Z reflek­som požiranja se stimulira parasimpatikus, ki se imenuje tudi živec sproščanja, ker telo uglasi na mir in sprostitev.

Načrpajte sproščenost

Če se zavedamo, da je pred nami nekaj hektičnih dni, se je najbolje odločiti za preventivo: vitamin C in cink.

Stavite na rožnato

Rožnata barva pomirja, nas dela dovzetne in občutljive za razpoloženje drugih in odpravlja agresivnost. Za majhne krize vedno imejte pri sebi nekaj rožnatega – robček, rožnate samolepilne listke ...

Pravilno ukrepanje

Če se bojite letenja, potem poskrbite, da boste sedeli ob prehodu. Tako boste odpravili občutek 'ujetosti'.

Stop hamburgerjem!

Znanstveniki ugotavljajo, da smo zaradi hitre prehrane razdražljivi. Brez ustreznih hranil telo ne more ustvariti potrebnih kemijskih substanc in hormonov in zato tudi ne moremo jasno razmišljati in imeti zdravega duha.

Pomislite na nekaj hudega

Sliši se smešno, pa vendar deluje! Ima vlak 30 minut zamude? Še dobro, da nimate kak­šnega sestanka in ste zgolj na poti domov. Kakšna sreča!

Zagrizite v čili

Proti jezi pomaga princip protistrupa – ližite pekoče bombone ali pa žvečite čili. Osredotočiti se ne boste mogli na nič drugega in jeza bo splahnela.

Ramena gor!

Ramena privzdignite k ušesom, jih zadržite 10 sekund in vdihnite. Nato jih spustite in izdihnite z glasnim 'ah'. Trikrat ponovite.

Preusmerite se na zeleno

Zeleni čaj vsebuje aminokislino L-teanin, ki spodbuja tvorjenje alfa valov v možganih. Ti se pojavijo, ko smo sproščeni. Kava na dolgi rok povzroča predvsem nervozo.

Bes prestavite na pozneje

Dogovorite se za sestanek s sabo. Kaj pravite na danes, ob 16.00? V času do 'sestanka' boste lažje in z jasnimi mislimi razmislili o svoji jezi in njenih povzročiteljih.

Najdite mantro

Počasi izrečen in stalno ponavljan stavek sprosti duha in ustvarja ravnovesje. "Ne izplača se, ne izplača se ..." hitro odpravi jezo.

Vklopite možgane

Če smo jezni, se aktivira velika možganska skorja, celotno sliko gledamo skozi 'tunel'. Naš pogled na stvari je neverbalen, na misel nam pridejo le grde besede. Trik: jezo ubesedite s celimi stavki. "Jezna sem, ker se je na semaforju prižgala rdeča luč. Jezi me gneča na cesti." To vas bo obvarovalo pred slepim besom.

Fotografirajte

Ste razburjeni? Vzemite pametni telefon in fotografirajte. Cvetlice, pogled skozi okno, oblake, hišnega ljubljenčka.

Iztegnite roke in zadihajte

Lezite sproščeno. Vdihnite in dlani počasi iztegnite nad glavo. Zadržite dih in iztegnite roke. Nato jih vrnite v začetni položaj, izdihnite z dolgim 'ah' in se sprostite. Sedemkrat ponovite.

Napolnite zaloge magnezija

Stres povzroča povečano izločanje magnezija. Pomanjkanje tega minerala pa povzroča še manjšo odpornost proti stresu – peklenski krog, ki ga prekinete z dodatnimi odmerki magnezija.

Pišite

Ste besni? Vas je strah? Zapišite svoje občutke. Tako boste ustvarili 'red' v glavi in v duši. In: težave bodo z zapisi postale milejše in lažje rešljive.

Pijte čaj

Deluje pomirjujoče: pripravite si čaj iz enakih odmerkov baldrijana, melise in sivke. Na skodelico denite 1 žličko in pustite stati 10 minut. Čaj po požirkih popijte uro pred spanjem.

Preusmerite energijo

Negativno energijo spravite v gibanje. Trikrat stecite okoli bloka, naredite deset počepov in v zabojnik za steklenice odnesite prazne steklenice. Pomaga takoj!

Drgnite trebušček

S krožno masažo trebuha se boste pomirili.

Stiskanje prstov

Če ste razburjeni, denimo pred izpitom, si prste izmenjaje potiskajte v dlan in na obeh dlaneh nekajkrat izvedite nekaj krožnih gibov. Akupresura konic prstov.

Nežni do želodca

Pri želodčnih krčih in razdraženosti si skuhajte pomirjujoč komarčkov čaj, lezite na kavč, zaprite oči in v mislih odplavajte daleč stran.

Držite se za roke

Dejansko res pomirja živce. Prosite partnerja za pomoč.

Do prave točke

Točka pomiritve je dva prsta pod levim ušesom, tik ob laseh. Točko približno 3 minute močno masirajte. Ommm.

Božajte domačega ljubljenčka

Študije dokazujejo, da božanje mačk in drugih domačih ljubljenčkov pomirja utrip in znižuje krvni tlak. Zmanjšujejo se tudi stres in agresije.

Recite tudi B

Vitamini B-kompleksa so daleč najboljša hrana za živce – še posebej vitamini B1, B6 in B12. Priporočamo 12-tedensko kuro z B-vitamini.

Grizljanje oreškov

Brazilski oreški so najbogatejši naraven vir selena – in tako tudi najboljši za pomiritev živčnega sistema. Po opravljenih študijah pri izboljšanju razpoloženja pomagajo že trije oreški na dan, prav tako pa tudi pripomorejo k umirjenosti in blaženju strahov.