Najmočnejši znak, da ni »tisti pravi«

Najmočnejši znak, da ni »tisti pravi« (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2018

Konec tedna vas čaka zmenek z novo simpatijo, zato začnete že v torek načrtovati. Kaj boste oblekli? Kako se boste vedli? O čem se bosta pogovarjala?

Kako pa se počutite, ko sta končno skupaj – prijetno ali nervozno?

Če ste rahlo napeti, je to seveda normalno. Če pa ste vsakič, ko se dobite z novo simpatijo, preveč zaskrbljeni, imate tremo ter razmišljate le še o tem, ali ste videti dobro, ste dovolj očarljivi in govorite prave stvari, to morda pomeni, da je sicer krasen posameznik, ni pa pravi za vas. Zakaj?

Običajno boste na prvih par zmenkih s potencialnim bodočim partnerjem živčni. Sčasoma pa na zmenkih ne bi smeli več čutiti pritiska. Podobno kot pri športu. Ali ko gre za govor v javnosti oziroma vlogo voditelja, ki zahteva precej odgovornosti. Ves čas ne moremo (in tudi nočemo) biti v podaljšanem stanju povečane napetosti in stiske.

Seveda z razlogom: ker je nasprotje dobrega počutja. Seveda je povsem običajno, da bi radi na novo simpatijo naredili dober vtis, a če se boste preveč obremenjevali, v razmerju zagotovo ne boste tako uživali, kot bi morali. Ob svoji boljši polovici bi se morali počutiti udobno.

Mar vznemirjenje ob razmišljanju o naslednjem zmenku ni dobro?

Ni nujno. Še posebej, če vas spremljajo tudi občutki manjvrednosti.

Poleg tega, če ste navdušeni, to še ne pomeni, da je navdušenje obojestransko, pričakovanja pa sama po sebi tudi ne ustvarijo kemije. Z drugimi besedami: vznemirjenje in pričakovanje nista merili za to, ali ste v zdravem razmerju ali ne.

Če se dobivate z nekom, ki v vas vzbuja občutke manjvrednosti in samokritičnosti, to pomeni, da je razmerje nezdravo in neprijetno. V knjigi Caught in a Bad Romance (Mackinnon et al., 2012) poudarjajo, da perfekcionistične skrbi, kot denimo ostra samokritičnost in pretirane reakcije, kadar se nam zdi, da gre nekaj narobe, lahko vodijo v depresijo.

Varnost premaga tremo

Ko boste našli novega partnerja, morate še vedno ostati v stiku s svojimi čustvi. Tako boste lahko izbrali nekoga, ob katerem boste samozavestni, ne pa negotovi. Če se boste v razmerju počutili varne, pa bo to pomenilo stabilen odnos in posledičen uspeh.

Vir: Psichology Today

Preberite tudi:

 

Značke: prvi zmenek