Napolnite življenje z dobrimi prijatelji

Napolnite življenje z dobrimi prijatelji (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2017

Ker so prijatelji velik del naših življenj, je pomembno, koga štejemo mednje. Ko se vam zdi, da imate v svojem krogu tudi osebe, ki jih ne smatrate kot prijatelje, morate zmanjšati krog in na novo definirati prijateljstvo.

Če je vaša mreža prijateljev bolj majava in imate občutek, da se nekateri družijo z vami le zato, ker imajo od vas nekakšno korist, je čas za spremembo. Začnete lahko s temi koraki.

Izločite ljudi s slabimi in navidezno dobrimi povezavami

Slabe povezave imate s tistimi, ob katerih se vedno čutite izčrpane in negativno nastrojene. Namesto, da bi iz vas potegnili najboljše, iščejo napake in šibkosti. Ne želijo si trdnega, globokega odnosa in o njih pravzaprav ne veste veliko. Navidezno dobre povezave težje opazite. Ljudje so lahko pozitivni in vas podpirajo, odnos pa je kljub temu plitek. Ne delite svojih slabih izkušenj, problemov, šibkosti … Pravzaprav o njem/njej veste zelo malo.

Ob obeh vrstah prijateljev se boste počutili osamljeno. Če je vse, kar od njih dobite negativnost in z njimi ne čutite prave povezave, je bolje, da se od njih odmaknete. S tem boste ustvarili več prostora za vse, ki vas zares podpirajo in si želijo vaše družbe prav tako kot vi njihove.

Najdite prave povezave

Dobri prijatelji vam krijejo hrbet v težkih trenutkih. V druženju z njimi uživate. Poznajo vaše strahove in pomanjkljivosti ter z njimi delite tako pozitivne kot negativne izkušnje. Ne obsojajo, vendar vas opomnijo, ko zakorakate s prave poti. Veste, da se nanje lahko vedno zanesete. Ozirajte se za takšnimi povezavami, saj vam bodo omogočile, da boste z njimi rasli, delili vrednote in se pokazali v najboljši luči. Ne pozabite vračati vsega lepega, kar prejmete od njih. Le tako lahko odnos uspe.

Vložite trud

Pravi prijatelji ne rastejo na vsakem drevesu, zato vložite trud v tiste, ki jih imate. Ne obupajte nad njimi le zato, ker so se preselili v drugo mesto. Bodite dosegljivi, ko potrebujejo vašo pomoč in se znajdejo v stiski. Žrtvovati se za prijatelja pomeni, da boste morali storiti tudi stvari, ob katerih se počutite neprijetno. Naj vas to ne prestraši, saj so pristni odnosi nekaj, za kar se splača potruditi. Vse se bo poplačalo, ko boste vedeli, da se tudi vi lahko zanesete nanje.

Bodite ranljivi in odprti

Ko ustvarjate odnose, bodite pristni. O sebi povejte dobre lastnosti, pa tudi tiste, ob katerih se počutite šibko. Na začetku ne rabite razlagati vseh življenjskih izkušenj, vendar naj bo pogovor dovolj globok, da bo oseba delila tudi svoje ne tako svetle trenutke. Pokažite odprtost in razumevanje, da bodo ostali vedeli, da od vas lahko pričakujejo globoko povezavo. Izrazite mnenje, spregovorite o strahovih in ne obsojajte.

Preberite tudi: