Tantra: Kako lahko spolnost doživljamo kot zdravljenje in povezovanje

12. 4. 2014

Tantra je življenjska filozofija. Je 'znanost o ekstazi'. Je specifičen pogled na življenje in pot duhovne transformacije. In je vse, kar sodobni človek in njegov hiter način življenja ni. Kako lahko spolnost doživljamo kot zdravljenje, povezovanje, duhovno izkušnjo?

Tantra se osredotoča na zavest o sebi, partnerju in njunem medsebojnem odnosu ter vsem, kar se dogaja med njima med ljubljenjem.

Seksualna energija je najmočnejša univerzalna ustvarjalna energija, orgazem pa kozmična, božanska izkušnja, ki jo je mogoče izkusiti edino preko psihične, erotične in kozmične energije.

Kako lahko spolnost doživljamo kot zdravljenje?

1. nasvet

Prvi korak je razumevanje jasne razlike med 'normalnostjo', kot jo definira družba in naravnostjo, ki jo je ustvarila narava.

Sočutje je divje, naravno in spontano. Na drugi strani mu stoji dobrota, moralna obveza, ki je družbeni produkt in za katerim ne stoji sočutje, temveč koristoljubje.

Občutiti moramo razliko v kvaliteti bivanja, kadar poskušamo ugoditi družbi in blokiramo gibanje lastne kreativne energije, ter kvaliteto bivanja, kadar v naši psihi ni pojmov kot so ugled, družbene norme in normalnost, ampak sprejemamo gibanje lastne kreativne energije in jo usmerjamo tja, kjer je potrebna transformacija, da bi s tem dosegli dviganje zavesti.

2. nasvet

Ko smo sposobni sprejeti gibanje lastne kreativne energije, postopoma občutimo vedno manj nujnosti, strastnosti in brezpogojnosti pri uresničevanju svojih želja, ambicij in hrepenenj.

To ne pomeni, da nimamo več potreb in želja, temveč pomeni, da se ne bojimo več, da ne bodo uresničene, saj smo sprejeli gibanje lastne kreativne energije in jo znamo usmerjati tja, kjer je potrebna ter jo uporabiti na pozitivne načine, ki nas izpolnjujemo.

Kadar smo polni ambicij in želja, je to tako zato, ker ne znamo nadzorovati lastne kreativne energije in uresničevanje lastnih potreb in želja dejansko doživljamo kot nekaj izredno težkega in zmuzljivega.

V takšnem okolju se razvije sebičnost in egoizem. Svet okoli sebe začnemo uporabljati namesto, da bi se z njim zlili. Spolnost postane destruktivna, namesto, da bi bila duhovna izkušnja.

3. nasvet

Ko se v popolnosti znebimo strahu pred nepreskrbljenostjo, neuresničenimi željami in spregledanostjo, ki jih poraja nesposobnost sprejemanja in usmerjanja lastne kreativne energije, počasi začenjamo zaznavati druge in zunanji svet takšne, kot v resnici so.

Ko na ta način vidimo zunanji svet in druge, se zavedamo, da vsaka naša misel, vsako naše dejanje, vsako naše čustvo vpliva na nas same, na našo prihodnost ter na stanje drugih, na prihodnost drugih.

Ko se vidimo tako povezane, je naša edina želja deliti, dajati, zlivati se z vsem v vsakem našem dejanju, besedi, misli, čustvu. Postanemo popolnoma pretočni, energija se pretaka skozi nas, niti malo je ne blokiramo ali zadržujemo v sebi, postanemo kanali za energijo.

Kaj ima vse to opraviti s spolnostjo? Preberite si v članku Trije nasveti tantre.

Značke: tantra