12 znakov, da je moški v zvezi zelo negotov

12 znakov, da je moški v zvezi zelo negotov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 10. 2020

Negotovost lahko spodkoplje temelje vsake zveze – a ne bo posegla le v vajin odnos, brazgotine bo pustila tudi v vašem življenju.

Negotovost hrani slabo samopodobo, depresijo in anksioznost. Spremeni lahko, kako gledate na stvari v odnosu in izven tega, zaradi česar lahko postanete žalostni.

Kako prepoznati znake negotovosti

Partner bo svojo negotovost v zvezi pokazal na različne načine. Toda če veste, na kaj morate biti pozorni, boste lažje razumeli, kaj se v resnici dogaja z vajino zvezo in poiskali ustrezno rešitev.

Pozorni bodite na to, kakšno je njegovo vedenje do vas in kako vidi sebe. Morda boste opazili le enega od znakov, morda več.

Tu je 12 znakov, da je moški precej negotov:

1. Ves čas dvomi v vaša dejanja in išče potrditev – čeprav delate vse, da bi stvari čudovite, ste iskreni in odprti, izražate čustva ... tega ne opazi.

2. Hitro vas zna obtožiti za besede in stvari, ki jih nikoli niste izrekli oziroma naredili. Hkrati se ne želi pogovoriti z vami in je prepričan, da mu nekaj prikrivate.

3. Namesto da bi vas poslušal (in slišal ter razumel), ga bolj skrbi to, kako se obnašate do njega. Pričakuje, da boste vedeli, kako se počuti, ne da bi vam to povedal. Njegovo razpoloženje je tako rekoč odvisno od vas – občutili boste pritisk, da morate biti vedno pozorni in paziti, da ste ob njem dobre volje.

4. Spremlja vsak vaš telefonski klic ali sporočilo, ki ga prejmete. Pa tudi kam greste in kaj počnete. Seveda je to, da partnerja skrbi, povsem normalno … Dokler ne postane pretirano. Pretiran nadzor nad vsem, kar počnete, škodi zvezi.

5. Ker smo ravno pri telefonskih klicih in sporočilih … Poskrbel bo, da se boste počutili krive, ker niste takoj poklicali ali odgovorili na sporočilo.

6. Neprestano se opravičuje. Tudi za najmanjše stvari. Stvari, ki vas v resnici sploh ne (z)motijo. To je lahko znak, da se boji, da bi se to, kar imata, razdrlo.

7. Po drugi strani ne zmore sprejeti konstruktivne kritike. Prepir so v zvezi prisotni. Brez izjeme. A niso nujno nekaj slabega za zvezo, lahko vama celo pomagajo rasti. Potem pa so tu prepiri, ki vaju peljejo v začaran krog, v katerem ne razrešita ničesar. Težave bo imel negotov partner, ker ne bo zmogel sprejeti konstruktivne kritike in ne imeti razumnega pogovora. Morda bo celo vso krivdo na koncu zvalil na vas.

8. Pogovor pogosto nanese na vaše(ga) bivše(ga) partnerja ali njegove. Če je zadnje, bo govora o tem, kako zelo ga je bolelo, ko mu je zlomila srce, kako ga je prevarala … Hkrati bo verjetno zelo hitro preveril, ali imate vi kakršnekoli stike s svojim bivšim. Potem bo negotovost prevzela nadzor in začel vas bo zasliševati, kako se je končalo in kakšni so vaši nameni - prepričan, da še vedno nekaj čutite do svojega bivšega.

9. Izredno ljubosumen postane, ko ste v družbi prijateljev. In postavlja nešteto vprašanj vsakič, ko sta zaradi tega nekaj časa narazen. Zaradi česar tudi vi postajate vse bolj nervozni in jezni, ker ste prisiljeni skrajšani čas druženja z drugimi.

10. Prepričan je, da ne cenite truda, ki ga on vlaga v vajin odnos. Če se to zgodi občasno, ne bi smela biti težava. A ko to postane del njegovega običajnega vedenja … Negotovost že spodkopava vajino zvezo.

11. Neprestano vam govori, da vas ljubi … In pričakuje, da boste v istem trenutku svoja čustva izlili tudi vi. Bolj je v dvomih, pogosteje bo imel čustvene izlive, z željo, da bo te 'magične besede' slišal tudi od vas. Ko se boste zaradi tega začeli počutiti neprijetno, kot da ste dolžni izreči vse te besede (ne, ker si jih v tistem trenutku želite), boste vedeli, da je šlo vse skupaj čez mejo.

12. A potem vam zna zagroziti tudi, da bo odšel. Čeprav si v resnici ne želi končati razmerja, le upa, da bo dobil potrditev, da ga boste prosili, naj ostane.

Preberite še: