“Odkar imam lupus, sem slaba prijateljica” (o tem, kakšnih prijateljev ne potrebujete)

“Odkar imam lupus, sem slaba prijateljica” (o tem, kakšnih prijateljev ne potrebujete) (foto: unsplash) unsplash
21. 11. 2020

Še kako drži, da v najtežjih trenutkih spoznate, kdo je pravi prijatelj in koga pravzaprav v svojem življenju ne potrebujete. 

“Bila sem tisti zabavni del družbe. Hodila sem na koncerte, s prijatelji sem se srečevala skoraj vsak dan. Tudi potem ko sem dobila sina, sem si vedno vzela čas zanje. Nekajkrat se je zgodilo, da so imeli prijatelji zdravstvene težave in takrat sem jim vedno stala ob strani.”

Nikoli ji ni bilo težko pomagati prijateljem, saj je oseba, ki se ji zlahka zaupaš in rada prisluhne. Ko je začela kazati prve simptome lupusa, pa se je situacija popolnoma obrnila. 

“Ko sem dobila diagnozo (lupus) sem se odpravila na koncert. Naslednja dva dneva sta bila zelo težka, morala sem okrevati. Nisem se zavedala, da se bo moje življenje tako zelo spremenilo.”

Od takrat naprej je bila pogosto vabljena na dogodke, udeležila pa se jih je le nekaj in se potem vedno borila s posledicami naslednjih nekaj dni. 

“Govorila sem si, da lahko vse prenesem. Mož me je opozoril, da si s tem škodim, vendar trmasta in neodvisna kot sem, sem mu hotela dokazati nasprotno. Zdaj, ko sem dojela, da žal ne morem več živeti kot nekoč, izgubljam prijatelje. Nekaj sem jih odrinila sama, ker jih ne želim prizadeti s tem, ko ne bom prišla na dogodke. Ena prijateljica me je že povsem izključila iz svojega življenja, ker ne morem slediti njenemu tempu. 

Težko mi je, ko moram reči ne toliko stvarem. Težko mi je, ker nisem vključena v dogodke in življenja drugih kot prej. Težko se spopadam z realnostjo, da nisem sposobna biti takšna, kakršna sem bila pred lupusom. 

Ne dolgo nazaj sem bila povabljena na poroko nove prijateljice. Nisem se je morala udeležiti, ker se je moje telo teden pred tem odločilo, da napade samega sebe. Sedaj se bojim, da me ne bo nikoli več nikamor povabila. “

Opazila pa je še nekaj drugega, kar je bilo verjetno najhujše, kar se lahko zgodi. 

“Zaznavam, da se tudi najboljša prijateljica pričenja oddaljevati od mene. Ne na kakšen krut način, ampak tako, da me ne sprašuje več, če želim kam iti. Nenehno se ji javljam in ostajam z njo v stiku, ker ji želim pokazati, da sem še vedno tu. Še vedno sem jaz, le moje telo je nekoliko oslabljeno. 

Še vedno se bom trudila, da z bližnjimi ostanem v stiku in jim pokažem, da mi je mar. Da nisem slaba prijateljica, imam le slabo bolezen, zaradi katere se moram bolj prilagoditi sebi.”

Prijateljev, ki ne vidijo, kdaj potrebujete pomoč, ampak se od vas umaknejo, ne potrebujete v svojem življenju. 

Povzeto po The Mighty