Pomanjkanje komunikacije v odnosu lahko privede do usodnih odločitev

Pomanjkanje komunikacije v odnosu lahko privede do usodnih odločitev (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 3. 2016

Generacije naših staršev je probleme v odnosu običajno reševala brez usodnih korakov. Naša pa se vse pogosteje sooča s konfliktnimi situacijami v svojem partnerskem odnosu, kar dolgoročno privede do ločitve. Pa je ta pot tudi prava pot? Dejstvo je, da zaradi preobremenjenosti vse manj.

Največji problem ni samo pomanjkanje komunikacije med partnerjema, temveč nesposobnost, da bi se soočili z jezo, nesporazumi in prizadetostjo. Vsi pari se prepirajo, a tisti srečni končajo prepire sebi v prid. In verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je treba sklepati kompromise in da partnerski odnosi niso pravljica, temveč nenehno garanje.

Prepir ni vedno destruktiven

Vsak konflikt nam nudi najmanj dve dobri izhodišči.

Iz prvega, t. i. »točke rasti«, se bo naš odnos premaknil naprej, morda celo na višji nivo, iz drugega, t. i. »točke izbire«, pa bomo imeli vsaj možnost, da se sami odločimo, kaj bomo iz prepira potegnili in kaj bo to pomenilo za naš nadaljnji razvoj.

Zato vedno iščite dobro v slabem in se poskusite iz konfliktne situacije kaj naučiti.

Konflikt je lahko boleč

Jeza, ki se nabira v nas, lahko povzroča bolečino, zato jo moramo znati primerno izraziti. Namesto da rečemo: »Kako me jeziš! «, moramo reči: »Jezen sem! Jezna sem! « in se tako soočiti z našimi občutki.

Nikoli ne smemo kritizirati človeka, ampak samo njegova dejanja. Lahko povemo, da nas je njegovo/njeno dejanje prizadelo, izogibajmo pa se stavkom kot: »Kar naprej me prizadevaš, nesramen si! «

Raje recimo: »Vem, da me imaš rad, a tvoja odločitev me je zelo prizadela. Se lahko naslednjič bolj potrudiš? «

Ne jejte vroče juhe

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, zato pred prepirom štejte do deset ali se kako drugače zamotite, saj se sicer lahko opečete in poveste preveč, ne da bi to želeli.

Partnerja lahko užalite in prepir gre v tem primeru v take razsežnosti, da se težko sprevrže v kaj pozitivnega. Zato bodite previdni, predvsem pa potrpežljivi, ne planite takoj na vrženo kost.

Priporočamo tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri