Pomanjkanje želje po seksu?

Pomanjkanje želje po seksu? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 2. 2014 Vir: Lisa

Raziskave so pokazale, da ima vsaka tretja ženska in vsak četrti moški nekakšno seksualno motnjo. Najpogostejši težavi pri ženskah sta zmanjšanja želja po spolnosti in nezmožnost doseganja orgazmov, moški pa se najpogosteje otepajo težav s prezgodnjim izlivom in erektalno disfunkcijo.

Strokovnjaki še posebej opozarjajo, da zad­nja leta bliskovito narašča pomanjkanje želje po seksu, kar povezujejo s stresnim življenjem večine ljudi. No, izmikanje spolnosti se običajno ne pojavi samo, ampak v paru s pomanjkanjem želje po bližini part­nerja.

Strokovnjake smo vprašali, kateri so vzroki za moške in kateri za ženske težave.

Težave pri nežnem spolu

Na prvem mestu med vzroki za pomanjkanje želje po seksu so prepiri in konflikti s partnerjem.

Pri ženskah se namreč večji del spolnega odnosa in seksualnosti nasploh odvija v glavi, in če ženska z mislimi ostane pri težavah, se seveda ne more povsem predati erotičnim igram. No, pri moških je to popolnoma drugače.

Zato ženske potrebujejo popolno harmonijo, da bi dosegle užitek. Lahko rečemo, da pri 70 odstotkih žensk, ki jim ni do seksa, nekaj 'ne štima' v partnerski zvezi.

Enak vzrok tiči tudi za težavami pri doseganju orgazma. Zaradi konfliktnega odnosa se ženska ne more sprostiti in predati ljubljenju.

Da bi želja po seksu s starostjo upadla, tudi ne moremo trditi, saj je dokazano, da 50-letnice, ki imajo novega partnerja, še kako uživajo v postelji.

Pri mladih ženskah pa so navadno glavni vzrok so kontracepcijske tablete. Če se težava vleče, je nujno, da gre ženska k izbranemu ginekologu in zamenja tablete.

Pri ženski za nihanje libida velikokrat poskrbi tudi mesečni ciklus, ki povzroča hormonsko neravnovesje. Tudi nekateri dejavniki, kot so porod, nosečnost in menopavza ali operativni posegi, močno vplivajo na ženski libido. Na padec libida vplivajo tudi zdravila proti krčem in antidepresivi, celo nekatere kontracepcijske tabletke.

Nasvet: Ženske bi morale kdaj razmišljati kot moški – bolj bi se morale predati domiš­ljiji in strasti.

Potenca in težave pri moških

Statistično je ugotovljeno, da ima več kot polovica moških, starih od 40 do 70 let težavo s potenco. To obdobje se širi že proti tridesetim letom. Zaskrbljujoče je dejstvo, da ima vsak drug moški manjše ali večje težave s spolnostjo.

No, veliko težav s potenco je preprosto rešljivih, seveda mora biti vsak posameznik pripravljen, da se sooči s temi težavami, in to celovito. Ustrezno zdravljenje ni dovolj, nujno je začeti živeti zdravo –fizično, psihično in duhovno.

Zelo zaskrbljujoče je dejstvo, da je 5 odstotkov moških pri 40. letu že povsem impotentnih, 17 odstotkov pa jih ima zmerne težave, kar pomeni, da ima več kot petina 40-letnikov težave, ki posegajo v slog življenja.

Hitri nasveti za moške:
  • Pazite na svoj krvni tlak,
  • izogibajte se pretiranemu uživanju maščob,
  • tveganje za impotenco je pri kadilcih dvakrat večje kot pri nekadilcih, nikotin namreč oži krvne žile v penisu,
  • ne pretiravajte z alkoholom in
  • imejte redne in kakovostne spolne odnose, ki uravnavajo količino testosterona v organizmu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri