Pomembno se je naučiti zrelo prevzemati odgovornost

Pomembno se je naučiti zrelo prevzemati odgovornost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 2. 2015 Vir: Lisa

Z besedo odgovornost pogosto opletajo politiki pa ekonomisti pa gospodarstveniki, očitno pa je, da niso zapopadli resnične vsebine in pomena te – pri njih očitno precenjene – besede.

Kajti če bi se res vedli, kot da pri polni zavesti prevzemajo odgovornost za gospodarske in politične odločitve, bi se v naši 'kokoški' cedila med in mleko.

Pa pustimo vsakodnevne novičarske medijske objave, pa se namesto tega povprašajmo, kaj pomeni prevzeti odgovornost v lastnem življenju, v partnerskem odnosu in kako privzgojiti takšen odnos tudi pri otrocih, ki se seveda zgledujejo po starših.

Po mojem razmišljanju pomeni, da si odgovoren takrat, ko se zavedaš, kakšne posledice bo imela neka tvoja lastna odločitev, ter za te posledice v polnosti prevzameš odgovornost.

Ali poznate ta občutek, ko ste v precepu, kako se odločiti?

Primer: zveza je obtičala, komunikacija peša, pravega in strastnega seksa že dolgo ni več, vse je samo še rutina in nekakšno preživljanje dni v splošnih in površnih pogovorih o logistiki, o tem, kaj se bo kupilo naslednji dan za v hladilnik in kam iti na dopust. Oba partnerja se nekako medlo zavedata, da nista srečna in zadovoljna v takšni postani zvezi, ter se začneta počasi le pogovarjati oziroma živčno nažirati o tem, da bo treba nekaj storiti ter zvezo nekako premakniti. Torej sta pred določitvijo, pred katero smo bili vsi mi v nekem trenutku partnerskega življenja. Se pravi, da se želita odločiti, da poiščeta strokovno pomoč strokovnjaka, ki ni čustveno vpleten v njuno zgodbo, ter tako poskušata spremeniti vzorce in rutino, ki ju je pripeljala do čustveno nezadovoljujoče zveze. Posledica njune odločit­ve je, da se angažirata ter investirata kar nekaj časa v svetovalni proces in spremembe v odnosu ter seveda investirata nekaj finančnih sredstev, saj se zavedata, da brez vložka truda, energije, ljubezni, volje in časa ne bo uspeha.

Posledice nosijo neko odgovornost

V našem primeru partnerja prevzameta odgovornost tako, da po odločitvi (poiskati si strokovno pomoč) in posledicah (investicije na več področjih) delata po danih navodilih in ozaveščata, kje in kaj je šlo narobe v zvezi, da ju je pripeljala do nesporazumov.

Odgovorna sta vsak za svojo polovico upravljanja z lastnimi čustvi in pričakovanji, ki jih imata do zveze, in morebitne nadaljnje skupne prihodnosti. S tem, ko prevzameta odgovornost za zdravo nadgradnjo odnosa, lahko pričakujeta, da se bo njuna zveza okrepila in postala zadovoljujoča in polna spoštovanja, pripadnosti, miru in medsebojnega zavezništva.

Odgovornost se lahko nanese na vsa področja našega delovanja

Odgovorni smo za ustrezno in kakovostno opravljeno delo na delovnem mestu. Odgovorni smo, da so naši otroci vzgojeni na primeren in ljubeč način, z mejami in varnostjo. Odgovornost lahko nadalje prilepimo na različne vrste odnosov, prek katerih stopamo posamezniki v stik z drugimi ljudmi in z njimi oblikujemo tesnejše povezave.

Običajno je za kršenje ali ignoranco odgovornosti predvidena neka sankcija ali kazen. Ko eden od partnerjev na primer prevara drugega in ne prevzame odgovornosti za svoje dejanje, prevarani pa to izve, bo kazen po vsej verjetnosti takšna, da se bo njuna zveza razdrla, čeprav bo partner svoj skok čez plot obžaloval in se kesal.

Zatorej, nauk današnjega razmišljanja naj bi bil, da se je primerno naučiti zrelo prevzemati odgovornost ter stati odgovorno za svojimi dejanji.

Napisala Melita Kuhar, foto Shutterstock

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri