Pravilo treh razkrije, ali gre morda za toksičen (prijateljski) odnos in bi se bilo od osebe bolje distancirati

Pravilo treh razkrije, ali gre morda za toksičen (prijateljski) odnos in bi se bilo od osebe bolje distancirati (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2022

Motiti se je človeško in spodrsljaji se bodo dogajali. Toda če se dogaja pogosto – ali morda oseba že malce izkorišča? Gre za toksičen odnos? Če želite bolje razumeti, ali je čas, da se malce distancirate, upoštevajte pravilo treh, pravi psihologinja.

Toksičen odnos ali odpustljiva napaka?

Zagotovo vam je znano: obstajajo ljudje, ki vas preprosto vlečejo navzdol. Po druženju z njimi ste povsem ožeti energije. V vaše življenje vnesejo negativnost, občutke krivde, negotovost in laži.

Ko oseba laže in ne drži obljub, je to znak nezanesljivosti. Ko se laži in vedno iste napake ponavljajo ... Kaj storiti? Naj ponovno oprostimo ali se soočimo?

Harvardska psihologinja dr. Martha Stout pojasnjuje, kako ločiti odpustljive napake od neoprostljivih.
Profimedia

Pravilo treh: Ali je čas, da se malce distancirate?

Dr. Martha Stout pojasnjuje tako:

Ena laž, ena prelomljena obljuba ali neodgovornost je lahko nesporazum. Dve lahko vključuje resno napako. Toda tri laži povedo, da imate opravka z lažnivcem, zavajanje je temelj brezvestnega vedenja. Tri je torej namerno.

Psihologinja poudarja, da lahko vsakdo naredi napako in v določenih okoliščinah se to lahko zgodi tudi drugič. Če pa ste o težavah celo že spregovorili in oseba enako stori še tretjič, četrtič in morda nikoli ne spoštuje vaših želja in meja, po mnenju psihologinje ne bi smeli biti več popustljivi. Zelo verjetno se bo takšno vedenje nadaljevalo in načelo tudi vaše počutje.

Zato bodite pozorni tudi na vzorce dejanj, ne samo na njihove besede. Morda je čas, da se malce distancirate.

Pozorni bodite tudi na:
4 znaki, da vas partner izkorišča