Prekinite stike z ljudmi, ki tratijo vaš čas

Prekinite stike z ljudmi, ki tratijo vaš čas (foto: profimedia) profimedia
18. 3. 2019

Dajemo vam dobre razloge, zakaj morate to storiti.

Pravi prijatelji, tisti, ki jim zaupate in s katerimi ustvarite najlepše spomine, nikoli ne zapravljajo vašega časa. Z njimi se ure zdijo kot minute in dogodki vedno minejo prehitro. Ravno nasprotno pa se dogaja, ko čas preživljate z osebami, ki vas čustveno izčrpavajo in navdajo z negativno energijo. Te tratijo dragocene trenutke in ni vredno, da bi jih izgubili več, kot ste jih že. Tu je nekaj dobrih razlogov, zakaj morate prekiniti stike z njimi.

Začeli boste gojiti zamere

Osebe, za katere se vam zdi, da zgolj tratijo vaš čas, imajo običajno lastnosti ali navade, ki jih sami ne morete sprejeti. Morda se ob njih počutite slabo ali celo zapostavljeno, ko v uri in pol ne morete povedati ničesar o sebi in tem, kar se dogaja vam. Nič ni čudnega, če ste po pogovoru izčrpani, ker morate vedno imeti vlogo poslušalca.

Kmalu boste začeli gojiti zamere za to in ono dejanje, in ker se takšne osebe običajno ne opravičijo ali odkupijo, jih boste nosili s seboj. Potovati s čustveno prtljago pa je precej težko, kot boste kmalu ugotovili. Nesmiselno je v sebi kopičiti toliko negativnih čustev zaradi osebe, ki vam ne vrača pozornosti v enaki meri.

Takrat bi lahko počeli kaj drugega

Najbolj očiten razlog je ta, da bi čas lahko porabili veliko bolj učinkovito, kot na pijači ob osebi, ki vas odbija in za katero se zdi, da ne najdeta več skupnih točk. Namesto tega bi se na primer lahko lotili osebnega projekta ali postorili še kakšno gospodinsjko opravilo … In se ob vsem počutili zadovoljno, ker ste naredili nekaj koristnega. Takšnega občutka ne boste imeli ob nekom, ki mu ne morete zaupati in vam je že misel na druženje z njim/njo neprijetna. Zakaj bi ponovno dopustili, da se vaše počutje občutno poslabša, čeprav skoraj ne najdete več razloga, da bi z osebo še gradili odnos?

Ne spoštuje vas

Ko se vam zgodi nekaj slabega ali nekaj odličnega, komu najprej poveste novico? Verjetno osebam, ki vas spoštujejo in bodo iskreno vesele ali pa z vami sočustvovale, odvisno od situacije.

Ljudje, ki ne dovolijo, da zaključite poved, pripovedujete o tem, kaj se vam je zgodilo in so nedosegljive, ko potrebujete pomoč, vas ne spoštujejo. S tem ko nenehno kritizirajo vaše delo, nimajo spoštovanja niti do vaše službe in drugih aktivnosti, s katerimi se ukvarjate. Verjetno lahko rečemo, da ste jim prenehali zaupati največje skrivnosti in celo govoriti o posebnih dogodkih. Tako ali tako ne podajo odziva, ampak nadaljujejo s pogovorom o drugih temah.

Sodelovanje vam lahko škodi

Se spomnite skupinskih nalog v šoli, ko ste se vedno znašli z nekom, ki ni bil pripravljen vložiti truda? Vsi ste morali delati namesto njega, na koncu pa ste dobili enako oceno, čeprav ste porabili več časa in pozornosti. Enako se lahko zgodi v službi ali kje drugje, tudi ko ste odrasli.

Zamislite si, da načrtujete počitnice z osebo, ki nenehno prestavlja datume in menja lokacijo. S takšno, ki ni zadovoljna z nobeno nastanitvijo, ki jo najdete, vendar sama ne želi vložiti truda in poiskati kaj drugega. Verjetno bi hitro odnehali in se na dopust raje odpravili sami. Podoben scenarij se lahko zgodi pri službenem projektu.

Če ste to že izkusili, še predobro veste, da je stike s takšnimi posamezniki dobro omejiti.