"Punca me je prevarala s prijateljem in še vedno sva skupaj. Sem preveč prijazen do nje?" (osebna izpoved)

"Punca me je prevarala s prijateljem in še vedno sva skupaj. Sem preveč prijazen do nje?" (osebna izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2023

Je prav, da je svoje dekle vzel nazaj in ji oprostil ali menite, da je ravnal preveč prijazno? Imata skupno prihodnost? 

Kaj za vas pomeni prevara? Je to že dopisovanje, ali mora priti do fizičnega stika? In še pomembneje: bi oprostili prevaro ali menite, da od tu ni več poti nazaj? V podobni dilemi se je znašel moški v spodnjem zapisu, ki ni prepričan v svojo odločitev. 

TEŽAVA: 

Izvedel sem, da si je moja punca dolgo dopisovala z mojim prijateljem. Po nekaj napetih tednih sva prekinila razmerje. Dolgo sem premišljeval, kaj bi lahko bilo in ali bi se kaj lahko odvilo drugače. 

Potem pa je po nekem obdobju spet navezala stik z mano in nazadnje sva se pobotala ter ponovno postala par. 

Pred kratkim mi je priznala, da je po tem, ko sva končala razmerje, spala z mojim prijateljem. Vendar naj bi hotel samo seks, zato nista pristala skupaj. Rekla je tudi, da je, medtem ko je bila z njim, začela pogrešati mene in se spomnila, kako zelo lepo sva se imela. Vendar nisem povsem prepričan, če naj ji verjamem.  

Počutim se kot nekakšen predpražnik. Sem preveč prijazen? Misli in glava mi pravijo, da me nima tako rada, kot pravi, srce pa, da jo ljubim in brez nje ne morem. 

Katero stran sebe naj poslušam?"

ODGOVOR: 

Odgovarja klinična psihologinja dr. Angharad Rudkin:

"Ko rečeš, kaj ti pravi tvoja glava, predvidevam, da ciljaš na svoje strahove, ko govoriš o srcu, pa na tvoje upe. Po tem, kar si povedal, so tvoji pomisleki upravičeni. Ko nekomu izkažeš spoštovanje, pričakuješ, da ga bo izkazal nazaj, in ko se to ne zgodi, si razočaran. 

Punca te je prevarala, potem sta se razšla, sedaj pa se vrača in od tebe zahteva veliko. Izgledaš kot nekdo, ki ceni razmerje in vedno želi biti tu za partnerja. Hkrati jo ljubiš in želiš, da bi te ona potrebovala. 

A v življenju si zaslužimo veliko več kot nekoga, ki bi nas potreboval. Hrepenimo po spoštovanju, podpori in razumevanju. Ti lahko to zagotovi? 

Poskusi si predstavljati, kako bi izgledalo vajino skupno življenje. Bosta imela družino, kje bosta živela, bosta lahko razrešila vajine težave? Boš miren, ko bo rekla, da gre za vikend na izlet s prijatelji? 

Čutiti spoštovanje in občutek varnosti je minimum, kar potrebujemo v razmerju. 

Ugotoviti moraš, zakaj si tako preprosto zdrsnil v vlogo predpražnika, kot si se sam izrazil. Si se pred tem zadovoljil s kakršnokoli naklonjenostjo, ki si jo dobil od nje in v preteklosti od koga drugega? 

Najbolje bi bilo, da vse svoje upe prihraniš za nekoga, ki jih bo vreden."

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: