Se vaš BIVŠI želi vrniti? Preden se odzovete, si odgovorite na ta vprašanja

Se vaš BIVŠI želi vrniti? Preden se odzovete, si odgovorite na ta vprašanja (foto: Profimedia) Profimedia
9. 3. 2023

Ponovno snidenje z bivšim lahko sproži mešanico različnih čustev, vključno z jezo, žalostjo, navdušenjem, strahom in veseljem. Še nekoliko večje presenečenje pa je lahko, če si bivši želi ponovnega odnosa.

Toda, ali si tega želite tudi vi? Preden se ponovno podate v odnos, se je dobro povprašati nekaj bistvenih vprašanj, ki vam bodo dala dobre napotke za odločitev.

Kaj je prevladovalo v vašem bivšem razmerju?

Najpomembnejše vprašanje, ki si ga je potrebo postaviti, če je vaš bivši zopet »potrkal na vrata,« je, če sta bila na kakršen koli način zlorabljajoča, nasilna in toksična drug do drugega. Če je bilo vaše razmerje stalen vir bolečine, groze ali nelagodja, to upoštevajte. Če sta med seboj preživela veliko resnično prijetnih trenutkov, upoštevajte tudi to. Zgodovina negativnega odnosa je pomembna, vendar je pomembna tudi zgodovina pozitivnega odnosa.

Zakaj se želi vrniti?

Nekateri ljudje manipulirajo s čustvi drugih, drugi pa imajo iskrene namene. Tudi pri bivšem je potrebno ugotoviti, kaj je razlog, da se je ponovno pojavil. Je to zato, ker je osamljen, ker nima druge izbire ali si res želi biti z vami? Če niste prepričani, kaj si želi je najboljši način, da to ugotovite, da neposredno vprašate.

Ali si želite ponovne zveze z bivšim?

Ko razmišljate o ponovni zvezi s svojim bivšim, se morate spomniti vseh razlogov, zaradi katerih sta se razšla. Če se med vama ali v odnosu, ki sta ga nekoč imela, ni nič spremenilo, je veliko bolj verjetno, da se boste vrnili k starim vzorcem vedenja in prešli v odnos, za katerega je malo verjetno, da bo uspel.

Kaj storiti, če nenehno razmišljate o ponovni zvezi z bivšim?

Najprej je treba pošteno oceniti sebe in svoje preteklo razmerje. Povabite k sodelovanju bližnje osebe, ki vas dobro poznajo in so vas tudi v času vajinega razmerja. Naj vam iz objektivne plati povedo kako so vas videli v razmerju. Pri tem pa upoštevajte tudi sebe in svoje občutke v zvezi s ponovno zvezo, saj nihče ne čuti kot vi. Nato ocenite vse dejavnike in ocenite kaj bi bil najboljši naslednji korak.

Nikamor ni potrebno hiteti

Če vaš bivši prosi za ponovno zvezo in vam je to v interesu, je potrebno počasno ukrepanje, saj je hitenje v ponoven odnos lahko problematično iz številnih razlogov. Če se v razmerje nemudoma vrneta, lahko takoj prevzamete stara vedenja in komunikacijske navade, ki so pripeljale do razhoda. Če pa si odnosa res želita oba in se ga lotite počasi, lahko spremenite negativne vidike in sproti razrešita morebitne težave, ki bi se lahko pričele pojavljati ter tako razmerje zgradita povsem na novo. 

Preverite tudi:
"Svojemu fantu nisem več privlačna ne glede na to, kaj naredim - kako lahko to popravim?"