Spoznajte pisateljico Harper Lee

Spoznajte pisateljico Harper Lee (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ameriška pisateljica, 28. april 1926 – 19. februar 2016

Rodila se je v podeželskem mestecu Monroeville na jugu Alabame. Bila je najmlajša hči odvetnika ter politika, imela je še brata in dve sestri. Že kot otrok je rada pisala. Po končani srednji šoli v domačem kraju se je vpisala na univerzo Alabama. Študirala je pravo, vendar je študij opustila.

Preselila se je v New York ter poskušala postati pisateljica. Nekaj časa se je preživljala kot uradnica, pozneje pa se je z denarno pomočjo prijateljev popolnoma posvetila pisanju romana. Roman Ne ubijaj slavca, v veliki meri avtobiografsko delo, je izšel leta 1960 in takoj postal velika uspešnica. Harper je zanj leta 1961 prejela Pulitzerjevo nagrado za leposlovje in več drugih priznanj. Praktično takoj pa je po knjižni predlogi začel nastajati tudi hollywoodski film Ubiti ptico prenašalko z Gregorijem Peckom v glavni vlogi, ki je bil tudi izjemno uspešen.

Velika pozornost, slava in promocijske obveznosti so jo kmalu začele motiti, doživela pa je tudi pisateljsko blokado, saj romana The Long Goodbye ni nikoli končala. V 60. letih je pomagala pisatelju Trumanu Capoteju pri raziskovanju za njegov kriminalni roman Hladnokrvno (In Cold Blood). Počasi se je umaknila iz javnega življenja ter zavračala prošnje za intervjuje. S sestro se je preselila nazaj v rodni Monroeville, kjer je živela neopazno, angažirala se je le v lokalni metodistični cerkvi. Tik pred smrtjo leta 2015 je izdala svoj drugi roman Pojdi, postavi stražarja. Umrla je v 89. letu starosti v Monroevillu, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Leta 2007 ji je tedanji predsednik ZDA George W. Bush podelil predsedniško medaljo svobode. 
  • Roman Ne ubijaj slavca govori o rasizmu in odraščanju v podeželskem okolju Alabame v začetku 20. stoletja. Odvetnik navkljub velikemu nasprotovanju meščanov malega mesta prevzame obrambo mladega črnca, osumljenega posilstva mlade belke.

Foto: Profimedia.si