Spustite tigra v akcijo

30. 6. 2005

9 trdnih pravil za bla? ene erekcije

Pred dnevi sem v poljudnoznanstveni medicinski reviji bral

članek priznanega urologa, ki razlaga, da moškega ponosa, tistega namreč, ki ga hranimo v spodnjicah, v splošnem ne moremo obravnavati ločeno oziroma kot celoto zase, čeprav je misel o penisu kot karibskem otoku, podnevi sicer samotnem, ki pa postane ponoči akcijski cilj trume napol nagih mladenk, kar privlačna. P Dasiravno se sliši kot raj na Zemlji, pa je vendarle treba potegniti bolj primerno zemljepisno-urološko vzporednico in obravnavati penis kot polotok – kot telesni priključek, ki s preostalimi telesnimi organi deli tako prekrvavljenost kot tudi oskrbo s kisikom in drugimi hranljivimi snovmi.

Kar seveda po drugi strani pomeni, da vsaka naravna katastrofa, ki zadene celino, vpliva tudi na tiste dele, ki štrlijo ven. V izbranih primerih se posledice najprej pokažejo prav tam, kjer si jih najmanj želimo. Na primer, arterijske poškodbe kot posledica kardiovaskularnih bolezni se najprej pokažejo pri majhnih arterijah, in sicer prav v penisu. P Zgodnje odkrivanje takšnih in podobnih pojavov je zato ključnega pomena za zgodnje diagnoze izpostavljenosti srčnemu infarktu in s tem za zdravo življenje in spolnost. Ne zanašajte se na to, da boste, ko bo spodnji stroj zatajil, zaužili viagro ali katero drugo modro tabletko in mirna Bosna. P Razmišljajte raje v drugo smer, saj vam tako najverjetneje ne bo nikoli treba seči po modrih tabletkah ali kakršnemkoli drugem erekcijskem pripomočku. Z drugimi besedami, držite se naših navodil in vsaka ženska bo z vašega polotoka odplavala z nasmehom na ustnicah!

Preventiva

Namažite ga z robidovo marmelado

Govorim seveda o kruhu, da ne bi kdo mazal česa drugega. Uživanje rdečega sadja, predvsem jagodičevja (borovnic, malin, robid, bezgovih jagod in podobnih dobrot), je jamstvo za dobro erekcijo. Omenjeno sadje namreč vsebuje veliko antocianinov, ki delujejo v organizmu kot zelo močni antioksidanti. Pa poglejmo z drobnogledom znanosti: zmožnost vašega orodja, da se dvigne in žari ob pogledu na razgaljene mladenke na predzadnji strani Žurnala, je precej odvisna od koncentracije dušikovega oksida (NO) v krvi. Dušikov oksid je kemijska spojina, ki v telesu deluje na raztezanje krvnih žil. Kadar imamo v krvi preveč prostih radikalov, koncentracija dušikovega oksida drastično pade, in s tem tudi lulček. Preprečite sorodne pojave in v svoje telo vnesite antocianine, ki bodo proste radikale nevtralizirali, preden bodo imeli ti čas znižati koncentracijo dušikovega oksida v krvi. V dokaz o učinkovitosti antocianinov kot odstranjevalcev radikalov so raziskovalci izvedli eksperiment, v katerem so na arterije delovali z antocianini. Ugotovili so, da so takšne arterije ohranile visoke koncentracije dušikovega oksida celo po tem, ko so jih preplavili s prostimi radikali.

Odvrzite cigaret

Če še vedno sodite v skupino ljudi, ki z užitkom prižge, potem ste se verjetno že pomirili z množico tveganj, ki spremljajo kajenje, od bolezni srca in ožilja, pljučnega raka in raka mehurja do srčne in možganske kapi ali celo požara, če zaspite s cigareto v roki. Kaj pa impotenca? Se vam ne zdi, da je pametno opustiti kajenje, če že ne zaradi bolezni srca in ožilja, pa zaradi boljše erekcije? Vsekakor, čeprav iz lastnih izkušenj vem, da je o odvajanju od kajenja laže govoriti, kot pa ga dejansko udejanjiti. V skladu z raziskavo, objavljeno v urološki reviji, kajenje pri odraslem moškem podvoji tveganje pojava erektilnih disfunkcij (ED). Dobra novica te raziskave pa je vsekakor, da lahko škodo popravimo, če se seveda še pred 50. letom odločimo opustiti kajenje.

To potrjujejo tudi rezultati raziskave, v kateri so desetim impotentnim moškim s povprečno starostjo 49 let v spanju merili erekcijo in ugotovili, da se je stanje v 40 odstotkih izboljšalo že po enem dnevu brez kajenja. Zatorej zamenjate “rakove” palčke z ribjimi, ribje meso namreč vsebuje precej taurina, aminokisline, ki pomaga pri regeneraciji zaradi kajenja poškodovanih arterij. Vsi tisti, ki od rib jeste le svinjsko ribico, pa si dajte krila z rdečim bikom, ki tudi vsebuje precej taurina.

Postanite občutljivejši

Vsi se zavedamo, da je stres psihološki mrzel tuš, vendar pa nam ta neukročena napetost dela še dodatno škodo. Pod stresom se v kri sprošča epinefrin oziroma adrenalin, ki počasi pustoši po ožilju, odraža pa se v otrdelosti arterij. Ironično z medicinskega vidika je to, da bolj ko imate trde arterije, bolj mehak je kembelj. Priznam, da se je težko rešiti iz te zagate, ko pa se nam pri naših priljubljenih aktivnostih sprošča toliko adrenalina, na primer ko imamo v rokah športni volan novega ferrarija, ko ga gonimo v rdečem polju ali ko v njem vidimo privlačno rjavolasko.

Prenehajte žagati

Vsa telesna tkiva za svoje zdravje potrebujejo dovolj kisika. Gobasto tkivo penisa je, kar se življenjskega plina tiče, posebno občutljivo.

In kadar smrčite, tkiva prikrajšate prav za kisik. Vendar pa predlagam, da ne navalite takoj v lekarno in ne zapravljate denarja za preparate proti smrčanju. V skladu z raziskavo, ki so jo opravili pri letalstvu ameriške vojske, je namreč učinkovitost preparatov proti smrčanju zelo majhna, skorajda ničeva. Raje tisti del

postelje, kjer imate glavo, malo podložite in omogočite gravitaciji, da opravi svoje delo.

Če imate med spanjem privzdignjen torzo in pri tem ne zvijete vratu, se namreč sprostijo mehka tkiva v žrelu, s čimer preprečite smrčanje oziroma ga povsem zmanjšate.

Sladkajte se s temno čokolado, poplaknite z zelenim čajem

Morda se sliši neverjetno? Kaj pa, če vam povem, da je temna čokolada zdravilo za erekcijo? Neverjetno, ampak resnično. Temna čokolada namreč vsebuje množico polifenolnih spojin, od epikatehinov do drugih tipov flavonoidov, ki v notranjem oziroma endotelijskem delu arterij povzročajo sproščanje snovi, ki delujejo na širjenje žil in s tem na večji pretok krvi. Vas zanima, koliko čokolade lahko dnevno pozobate za en dober nočni skok? Raziskave iz Kalifornije kažejo, da se po zaužitju 50-gramske čokoladne ploščice širjenje krvnih žil v povprečju poveča za približno deset odstotkov. Navkljub temu, da omenjene raziskave niso bile opravljene na erektilnem tkivu, lahko z gotovostjo trdim, da bo vse, kar koristi telesnemu endotelijskemu sistemu, koristilo tudi vašim erekcijam, saj vrlik del penisa sestavljajo endotelijske površine. Če pa niste ljubitelj čokolade, lahko veliko flavonoidov najdete tudi v zelenem čaju.

Kurativa

Zmanjšajte nivo estrogena

Najprej zadeskajte na našo spletno stran oziroma podstran menshealth.si/calculate/? pID=2 vpišite potrebne podatke in preverite indeks telesne teže. Če se vam je na zaslonu prikazala številka blizu 25 ali celo več, potem očitno nosite po svetu preveč bremena. Znano je, da se pri moških s čezmerno telesno težo testosteron pretvarja v estrogen, kar ni najbolj zaželeno, če hočemo zdravo erekcijo. Na našo srečo je proces možno obrniti v nasprotno smer. Že z majhno izgubo teže se namreč lahko znebimo odvečnega estrogena in postavimo stvari spet na svoje mesto. Raziskava, ob-javljena v reviji ameriške zdravniške zbornice, ki je zajela nadpovprečno zavaljene moške z BMI nad 30, je pokazala, da se je kar pri tretjini funkcija erekcije izboljšala po izgubi desetih odstotkov teže.

Pustite se zbadati

Če se vam zdi, da ste za težave krivi sami in da preveč premišljujete in premlevate, potem se pustite prešpikati strokovnjakom za akupunkturo. Raziskava, objavljena v mednarodni znanstveni reviji, ki je izključno posvečena raziskovanju impotentnosti, kaže na to, da lahko z akupunkturo zdravimo psihološko inducirane erektilne disfunkcije (pa brez skrbi, vse akupunkturne točke so na hrbtu). Pri psihogenih erektilnih disfunkcijah ima pacient ponavadi težave z ravnotežjem med simpatičnim in parasimpatičnim živčnim sistemom, s tradicionalno kitajsko medicino pa težimo prav k odpravi tega neravnovesja. Sliši se seveda tako, kot da bi na spodnjice v predalu delovali s feng šuijem, ampak akupunktura dejansko deluje. 64 odstotkov moških, ki so se odločili za šesttedensko kuro akupunkture, si je povrnilo spolne funkcije, tako da ne potrebujejo več terapij.

Zgradite močnejšo podporo

Ena od najboljših oblik zdravljenja erektilnih disfunkcij je, da se pretvarjate, da imate težave s prezgodnjim izlivom, in delate vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki so nujne za odpravo tako prezgodnjega izliva kot tudi erektilnih disfunkcij. Pri treniranju mišic medenične- ga dna ni treba pretiravati, zadostuje že, da jih vsak dan približno 20-krat na hitro stisnete in sprostite. Dobrobiti tega treninga so očitne, če je verjeti eni izmed raziskav. Ta je zajela 55 impotentnih moških in izmed njih so se kar 40 odstotkom po šestmesečnem vsakodnevnem ponavljanju Keglovih vaj povrnile vse normalne spolne funkcije. Z istimi mišicami se lahko ustavi tudi tok urina, kar lahko preprosto preverite naslednjič, ko boste opravljali malo potrebo. Z njimi je mogoče tudi preprečiti krvi, da bi ušla iz penisa med erekcijo in čez nekaj časa bo vaš heroj osposoben ohraniti pokončno držo vsaj še toliko časa, da gospodično pod vami preplavi zadovoljstvo.

Prevetrite predal z zdravili

Sestavite seznam vseh preparatov, ki jih uporabljate. Pri mnogo zdravilih namreč kot stranske učinke navajajo vpliv na spolne funkcije. Ena izmed zdravilnih učinkovin, ki je možen krivec za težave s spolnimi funkcijami, je substanca za zniževanja holesterola v krvi, imenovana simvastatin.

Nasvet: vsako zdravilo na trgu ima ponavadi tudi svoj nadomestek. Posvetujte se s svojim zdravnikom in uporabljajte raje takšne tablete, ki nimajo stranskih vplivov na spolne funkcije. Če vam vse do zdaj navedeno še vedno ne pomaga premagati gravitacije, potem je res morda čas za zaužitje modre tabletke, da bi stimulirali pritok krvi v penis. Izmed preparatov po navedbah strokovnjakov najdlje drži cialis, ki da celo do 36 ur trdote. Priporočam, da ga zaužijete za konec tedna. Pa obilo užitkov!

Blaž Divjak