Strogi starši vzgajajo otroke, ki odrastejo v odlične odrasle!

Strogi starši vzgajajo otroke, ki odrastejo v odlične odrasle! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ko postanemo starši, smo običajno tako strogi, kot so bili naši.

Otroka želimo pripeljati na pravo pot, zato imamo svoja pravila, želimo pa si, da jih naši otroci upoštevajo. Kaže, da je to najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje otroke, saj so znanstveniki odkrili, da strogi starši bolje vzgajajo otroke.

Zdi se, da so na koncu starševske zahteve vredne vseh muk. Najstniki si želijo svobodo in čim prej postati odrasli, vendar jih stalno omejujejo pravila, ki jim jih postavljajo njihovi starši.

Stroga mama

Raziskava je bila opravljena na Inštitutu za družbene in ekonomske raziskave od leta 2004 do leta 2010, vključenih je bilo 15.500 deklet, starih 13 in 14 let. Opazovali so, kako stroga je bila mama otroka in kako je to vplivalo na to, v kakšno osebo je ta deklica zrasla.
Otroci, katerih matere so stroge, uživajo več zaupanja. Počutijo se varnejše in čustveno bolj zrele. Ta skupina deklet je imela 4 odstotke manj možnosti, da prezgodaj zanosi. S strogimi mamami so ti otroci imeli več možnosti, da dokončajo šole in najdejo dobro službo. Skupina otrok strogih staršev je bila v življenju bolj uspešna od tistih, ki so imeli manj stroge starše. Zdi se, da bodo vse zahteve staršev poplačane.

Kot smo bili otroci, smo verjeli, da smo uspešni le zaradi svojih prizadevanj. Medtem ko se otroci poskušajo izogniti pravilom in se borijo proti njim, raziskave kažejo, da so ravno pravila tista, ki zagotavljajo uspeh. Malo pozitivnega pritiska staršev lahko otroku pomaga, da je v življenju uspešen, vendar starši s pritiskom ne smejo pretiravati.

Visoki standardi

Svojega otroka ne želite prestrašiti in mu vliti straha v kosti zaradi morebitnih napak, toda poskusite potencirati, da spoštuje nekatere vrednote. Znano je, da so starši na Kitajskem strožji od drugih. Od otrok zahtevajo več in jim postavljajo visoke standarde. Ko otrok naredi napako, imajo pripravljeno kazen. To deluje kot avtoritarno starševstvo, vendar ni.

Avtoritarno starševstvo temelji na strahu, ki se otroku vceplja skozi vzgojo. Takšno starševstvo ustvarja odnos z otrokom, ki je brez empatije. Jeza pri otrocih pa vodi k uporu. Starši menijo, da imajo vedno prav, s čimer otroka spodbujajo k laganju, ker je dober samo takrat, ko je eden od staršev v bližini, kar vodi v zlorabo drugih otrok, saj otroci sledijo starševskemu zgledu.
Namesto tega obvarujte otroka negativnih odnosov in čusetev, otroku omogočite, da izrazi svoje želje, in sklepajte kompromise.

Pravila in meje

Pravila in meje so lahko dobre za otroke, ker niso rojeni z občutkom, da prepoznajo neposredne nevarnosti in vedenja, kaj storiti v vsaki situaciji.
Edini pravi način učenja je, da se učijo od vas s prenosom zdravih in čustvenih mej, s čimer jim pomagate, da jim v življenju uspe.

Pred kratkim je Huffington Post objavil besedilo hčerke o tem, kaj se je naučila od svoje stroge matere.

6 stvari, ki se jih je naučila od svoje stroge mame:

1. Ne obupajte
Prosila sem mamo, da me vpiše na klarinet, da bi bila kot moja starejša sestra. Toda mama je imela pogoj – če se prijavim v četrtem razredu, v srednji šoli ne neham obiskovati glasbene šole. Vedela je, da se bom hitro naveličala in se mi ne bo dalo vaditi. Po letu dni sem jo resnično prosila, da me izpiše iz glasbene šole, vendar me je spomnila na njeno pravilo. Vedela je, da bo tako zgradila moj karakter in da bom razvila ljubezen do glasbe. In zares, glasba mi je pomagala pri mojih štirih porodih, tudi sicer me pomirja in pomaga pisati. 

2. Bodi otrok
Medtem ko so se v sedmem razredu vse moje prijateljice držale za roke in se poljubljale s svojimi fanti, sem se spraševala, zakaj tega ne morem tudi jaz. Toda moja mama je imela močno pravilo – brez fantov pred 16. letom. Želela je, da smo otroci, dokler smo pač otroci. Zato sem doživela otroštvo v vsej njegovi nedolžnosti in zdaj je zame to darilo, za katero sem ji hvaležna, ker mnogo otrok prehitro odraste. 

3. Trdo delajte za to, kar si želite
Svoja leta v višjih razredih sem preživela z mamo na delu. Pomagala sem ji pri papirjih, se oglašala na telefon, urejala police ... S 15 leti sem začela delati na recepciji v zdravniški ordinaciji. Pri 16 letih sem vsak dan po pouku delala od 17.00 do 22.00 ure, da bi zaslužila za avto. Želela sem, da mi mama kupi avto, jaz pa svoj zaslužek zadržim, toda dejstvo, da sem sama zaslužila za svoj avto, mi je prineslo veliko zadovoljstvo.

4. Pojdite ven in se igrajte
Če bi lahko izbirala, bi se postavila pred TV-zaslon in ves dan gledala risanke. Namesto tega je mama iz kuhinje samo vpila: "Pojdi ven in se igrajte!" Zunaj smo vozili kolesa od jutra do večera, tekli, ležali v travi in gledali oblake. Včasih sem splezala na drevo in se poglobila v branje knjige, dokler nisem slišala mame, ki me kliče na večerjo. Vse to me je naučilo samostojne, ustvarjalne in aktivne igre.

5. Vikend je za družino
Vikende smo preživljali z družino, vključno z dojenčki, starimi starši, stricem, teto in drugimi sorodniki. Sorodniki na srečanja niso bili povabljeni, vsi pa so bili dobrodošli. Vedno je bila hrana, smeh in nobenih drugih načrtov, samo da skupaj preživimo čas. Včasih sem bolj hotela biti kot nekateri drugi otroci, ki so prespali pri prijateljih ali so z njimi šli nekam na pot. Toda ko se zdaj ozrem nazaj, imam precej spominov na ljudi, ki mi v življenju največ pomenijo – na družino.

6. Vse pade v vodo, ko postanete babica
Najbolj uživam, ko gledam, kakšna je moja mama z mojimi otroki. Zelo jih ima rada, ampak drugače, kot je imela rada mene. Mehkejša je, manj stroga – namesto da določa pravila, jih raje krši. In čeprav sem zdaj stroga mati, vem, da bom enkrat z vnuki drugačna, čeprav jih bom imela enako rada.