Stvari, ki vam jih ne bo povedal nihče o prijateljstvu med moškim in žensko

Stvari, ki vam jih ne bo povedal nihče o prijateljstvu med moškim in žensko (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2017

Ste že razmislili o koristnosti takšnega prijateljstva? Kot ženska menim, da je to vredno.

Tisto noč, ko je Leon splezal name in moledoval: "Daj no, ljubica, prosim," nisem bila prepričana, kako naj to razumem: kot pohvalo ali žalitev? Priznam, popivala sva. In bila sem v njegovi postelji – zgolj v majici in tangicah. Toda prijateljevala sva že desetletje. Nisem prišla v mesto zato, da bi lovila, temveč prijateljevala. "Spravi se z mene, idiot!" sem zahtevala.

Zjutraj se je skrušeno pojavil ob moji postelji z zajtrkom na pladnju v rokah. "Tak prasec sem," je izdavil s svojim ljubkim perujskim naglasom. "Oprosti mi. To je v moški naravi."

Moški? Prasec? Dogodek je Leon obvladal in prisega, da je bilo prvič in zadnjič, da se je tako spozabil. Nikoli več se me ni neprimerno dotaknil. K sreči sva se oddaljila od nerodnih trenutkov v prijateljstvih med moš­­kim in žensko ter do danes ostala prijatelja.

Drži. Moški bi morali gojiti prijateljstva z ženskami, v katerih ne bi iskali zgolj koristi.

Recimo kako besedo o tem, kaj imamo za koristno v prijateljstvih

Konec koncev nam bodo podatki, ki jih pridobimo o načinu razmišljanja nasprotnega spola, marsi­kdaj olajšali razumeti njihove vzgibe v dejanjih. In to je zgolj eden od vrhuncev plato­ničnega prijateljstva.

1. Razmere boste videli skozi njene oči.

V bistvu boste uvideli ženski pristop k zade­vam.

Skozi leta sem izražala svoje mnenje o Leonovih razmerjih z ženskami vseh vrst. Se sliši neprijetno? Vendar ni. "Moški zastavljajo vprašanja in na njih dobivajo odgo­vore," pojasni dr. Kathy Werking, avtorica knjige Sva le dobra prijatelja: ženske in moš­­­­­ki v neromantičnih razmerjih. "To je dobro."

2. Lahko ste čustveni brez zadržkov.

Pogovor z žensko prijateljico pomeni, da obi­­­­čajno ni lova, ki bi vas zbegal, in možnosti osramočenja, če bi izpovedali svoje skrite želje.

Vsi ljudje smo nad tem lahko navduše­ni. Izme­n­java mnenj, izkušenj in primerjave brez zadržkov. "Razprave o tem so zelo jasne: ženskam koristijo prijateljske vezi med spolo­­­ma, glede občutkov povezanosti, sodelovanja in izmenjave mnenj pa imajo večjo korist moški," me­­­­­ni Don O’Meara, profesor sociologije v Cincinnatiju, ki je objavil odmevno in dokumentirano raziskavo o prijateljstvih med spolo­­ma, imenovano Vloge spolov. "Moški pridobijo veliko več."

3. Postali boste mojster poslušanja.

To je ženskam zelo všeč. Izkusili boste lahko bližino, ne da bi, saj razumete, mora­li žrtvo­vati preveč. Vse njeno pri­­­­­­­po­vedovanje bo v vas izostrilo ne­­­precenljivo sposobnost po­slu­­­­­­­­­­­­­ša­­­­­­nja, kar vam bo – to vam pola­gam na srce – v prihodnosti pomagalo prepričati tisto pravo, da s sebe odvrže poslednjo krpico.

Kaj pa pasti v prijateljstvih med spoloma?

Seveda so tudi pasti. Da bi na­­­ključno sodelavko spremenili v zaupnico zunaj delavnika, mo­­­­ra­­­te v to vložiti voljo in čas – mno­­­­­go­­­­krat pa je prijateljstvo rezultat popolnoma drugih razlogov. To pojasni Jože, do­ber prijatelj iz šolskih klopi zad­njih let osem­letke. "Všeč vam je. Všeč ste ji. Krasno se uje­­­­mata. Oba sta nevezana. Zakaj ne bi storili naslednjega koraka?" Morda zato, ker ni vrnitve? Ali zato, ker platonska ljubezen ne gori v spalni­ci? In zakaj, pri moji veri, me ni Jože poljubil že v osnovni šoli?

"Moški imajo težave ločiti pri­jateljstvo od ljubezni," pravi Wer­­­­king. "Ne razumejo tenkočutnih razlik med razmerjema. Upam, da se to izboljšuje." (Raziskave kažejo, da so prijateljstva med spoloma pogostejša med dvajset­letniki kot med starejšimi.)

Moški si lahko pomagate tako, pojasnjuje:
  • Razčlenite čar njene privlačno­­­sti.

Je to telesna strast? Um­s­ka? Čustvena? Vse od naštetega? Bi jo morda imeli raje za pri­jatelji­co, kot da bi si jo želeli za ljubim­ko? Vi odločite. Ne bi je radi prizadeli ali bili sami nena­doma prizadeti.

  • Pogovorite se.

Saj gre za to, kaj­­­­ne? Nauči­ti se uporabljati besede, ne telo? Če ne morete spregledati njene privlačnosti ali ne biti v skrbeh, da je zagledana v vas, jo pri­pravite do pogovora. Držite se pravil igre; tako ravnajo prijatelji. K. Werking pravi: "Mno­­go ljudi sem spraševa­­la o prijateljst­vih, ki se niso ob­­­­­­­nesla, in kot najpogostejši raz­log so navedli, da se niso soočili z lju­­bezenskimi podtoni …" Glo­boko morate zajeti sapo in napas­­­ti te­mo. Obelodanite jo in ne skr­bite, da se bo prijateljstvo skazilo.

  • Izzivajte brez dotikanja.

Ko sta enkrat oba na isti valovni dolžini, jo lahko brez sla­be vesti skušate izzvati. Le grabite je ne. Ne stavite vse na eno noč zabave – razen seveda, če ne ciljate na to, da bi vajino prijateljstvo postalo nekaj drugega.

  • Obravnavajte jo kot moškega.

Naj vas povabi v kino. Vi ji vrnite s povabilom na večer­­jo. Naj vas ne skrbijo njeni nameni. "V prija­teljstvu ni treba, da ste vedno glavni," pravi O’Meara. Že 25 let ima za najboljšo od vseh prijateljev žensko, kar je precej nenavadno med njegovimi moš­kim vrstniki. "To zadene v srž celotnega pojma prijateljstva, kajti več zaupa­nja razvijemo, bolj resnično in enakopravno je naše prijateljstvo."

  • Vedite, kaj hoče.

Dr. Jan Yager, sociologinja in avtorica knjige Ko je prijateljstvo boleče: Kako ravnati s prijatelji, ki nas izdajo, zapustijo ali ranijo svetuje, da se prepričate, da ona vaše predstave o prijateljstvu ne dojema kot spolno nadlegovanje. Predvsem če, da sta sodelavca. Če dobite zeleno luč, v akcijo!

  • Pa še vedno niste na zeleni veji.

Poleg tega, da se morate soočiti z družino in prijatelji, ki se nadejajo, da je med vami in prijateljico v igri nekaj razuzdanega, je tu še druga ženska, za katero se borite: tista, s katero hodite, tista, ki ste jo oženili, ali pa tista, ki je še niste srečali, vendar pa upate, da jo boste nekoč lahko predstavili prijateljici. Recimo temu prijateljica proti ljubici. "V sodobni družbi so pričakovanja, da naj bi partner izpolnil vse na­še želje, velika. Lju­­­bosumje na tretje osebe je zato velik prob­lem," meni Michael Monso­ur, pisec raziskave Ženska in moška prijateljstva: razmerja v življenjski dobi 21. stoletja.

  • Vendar ne še obupati!

Soproge in dekleta sprejemajo partnerjeve prijateljice. V olaj­ša­nje je, če imajo prijateljstva med spoloma svoj življenjepis in če je vaša prijateljica tudi prijateljica vaše partnerice. Ponovno poudarjam; v čast vam bo, če boste že v začetku odkriti in neposredni. To pomeni, da mo­rate novo dekle brez odlašanja predstaviti ‘drugi ženski’. In ne pometajte vašega prijateljstva pod preprogo. To je stvar ravnotežja. Skrivnostnost deluje odbijajoče.

In še sklep – ne opravljajte vaše partnerice z vašo prijateljico. To bo vir nelagodja. "Pazite, da ne izkoristite prijateljice kot ventila za sproščanje frustracij glede vaše ljubljene ženske," pravi Yagerjeva. "V teh primerih sem opazila več verjetnosti za bro­dolom prijateljstva. Lahko vodi v varanje ali zapustitev soproge."

Barbara Abram

Preberite še: Zakaj je lahko super, da ste se z nekom razšli?