Stvari v zvezi, ki jih zlahka zamenjamo za ljubezen – a gre v resnici za manipulacijo

8. 12. 2021
Deli
Stvari v zvezi, ki jih zlahka zamenjamo za ljubezen – a gre v resnici za manipulacijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Tiste majhne pozornosti … Zaradi katerih morda pomislite, oh, res me ima rad/a. Toda te iste stvari so lahko tudi znak manipulacije.

1. Zelo rad/a se vam javlja prek sporočil ali kliče.

Tako zelo vas pogreša, ko ste zunaj s prijatelji, da vam preprosto mora poslati tri dolga sporočila zapored. Gre za pozornost? Morda.

Na začetku zveze je veliko komunikacije – zlasti, ko nista skupaj. Seveda se pogrešata in če tisti trenutek srečanje ni mogoče, je to najlažje izraziti preko sporočila ali klica.

Nič ni narobe s tem.

Težava nastane, ko postanejo ta sporočila naporna in vas začnejo 'strašiti'. In ko sledi pritoževanje, zakaj se niste takoj javili ali odpisali.

2. Sprašuje, kje ste in kaj počnete.

Na začetku je celo zelo prikupno. Želi si ostati v stiku z vami, želi si biti z vami, se pogovarjati …

A v tem primeru gre za situacijo, ko oseba postane tako rekoč vaša senca. Vedeti želi za vsak vaš korak, s kom ste se srečali, kje, kaj ste se pogovarjali, kako ste se počutili … Vse! Pričakuje podrobno poročilo. V imenu ljubezni.

Toda če obstajajo ljubezen, zaupanje in spoštovanje – tri zelo pomembne sestavine zdrave zveze – potem takšno pretirano vedenje ne bi smelo biti prisotno.

3. Poudarja, kako zelo vas ljubi in vam govori, da vas nihče ne bo ljubil bolj kot on/ona.

Še ena alarmna lučka. Če vas iskreno ljubi in mu/ji ni vseeno za vas, potem takšne grandiozne izjave niso potrebne. To iskreno ljubezen boste namreč začutili prek njenih/njegovih dejanj.

Seveda je lepo slišati, da ste ljubljeni, a težava je v načinu, kako je to izraženo. – Gre za preprost ljubim te ali z izjavo v vas vzbuja občutek krivde? Ali izjava navadno sledi, ko mu/ji kje spodrsne? Po prepiru? Po neupravičenem napadu na vas, ker nečesa niste storili?

4. Ne predstavlja si življenja brez vas.

Kar opiše z besedami: »Res mi veliko pomeniš, umrl/a bi brez tebe.« Romantično? Hm, ne ravno.

Čisto lahko se prelevi v kaj bolj bizarnega, še posebej, če storite kaj, kar ni po partnerjevi volji. Značilno za čustvene manipulatorje.

5.  Ker te tako zelo ljubim ...

Ko vas močno razjezi s svojo ljubosumnostjo denimo, svoje vedenje upraviči, da je to zato, ker vas tako zelo ljubi.

Ali ko imate na telefonu 10 neodgovorjenih klicev, nato pa jim je sledilo še vsaj 10 sporočil … Jasno vam je, da je močno razburjen/a. A to je zato, ker ga/jo skrbi in ker vas tako zelo ljubi, pravi.

6. Zasipa vas z darili, ki jih v resnici ne potrebujete.

Lepo. Do trenutka, ko vse, kar vam je podaril, postane sredstvo za izsiljevanje.

7. Dela stvari 'za vaše dobro'.

Kaj je boljšega od romantičnega partnerja, ki ga/jo tako skrbi za vas, da vas opozarja na to, kaj je dobro za vas in vas nežno potiska v smer, za katero misli, da je najboljša?

Partner, ki vas spoštuje, vam zaupa pri odločitvah in verjame v vas. Partner, ki vas podpira in če se ne strinja, predlaga, nikakor pa ne obsoja.

Ko vas poskuša partner usmeriti tja, kamor vi pravzaprav nočete iti, ali ko se ne strinja z vašimi odločitvami in vam nenehno govori, da se morate naučiti bolje izbirati, to ni več skrb – to je način nadzorovanja in manipuliranja.

8. Po prepiru je pretirano pozoren in prijazen.

Sprla sta se. V redu je, vsak par se kdaj spre. A kmalu za tem je pretirano pozoren in prijazen.

Tudi to je lahko način manipulacije – prelaganje krivde na vaša ramena. Rekel/a bo: »Narobe si me razumel/a …«, »Ne maram drame …«, »Gre za to, kaj si misliš o meni, čeprav ti vsak dan pokažem, kako močno te ljubim …«

Preverite še:
Ali pa:

 

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk