TAKO pogosto bi morali seksati, če si želite podaljšati življenje

TAKO pogosto bi morali seksati, če si želite podaljšati življenje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2023

Seks lahko pripomore k daljši življenjski dobi. A kolikokrat bi morali seksati, da bi resnično lahko dosegli učinek? 

Poleg užitka, spolni odnosi prinašajo številne koristi; spodbujajo kurjenje kalorij, krepijo imunski sistem, spodbujajo izločanje dopamina ter seveda krepijo odnose.

Izkazalo pa se je tudi, da seks lahko dejansko upočasni staranje in tako podaljša življenjsko dobo.

Na portalu n1info.hr poročajo o študiji, v kateri se je izkazalo, da seks vsaj enkrat tedensko lahko privede do daljših telomerov - delov DNK, ki določajo življenjsko dobo celice. Daljši telomeri so povezani s počasnejšim staranjem celic in daljšo življenjsko dobo.

Strokovnjake krajše telomere povezujejo z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so rak, bolezni srca ter sladkorna bolezen. Dolžina telomera igra torej pomembno vlogo pri različnih procesih v telesu.

Da bi dokazali, da s seksom podaljšamo svoje telomere, bo potrebnih še kar nekaj raziskav, vsekakor pa je dobro poznati še en morebiten razlog več, zakaj si s partnerjem morata vzeti vsaj enkrat tedensko čas za užitke v postelji.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.