TAKO se obnaša prijatelj, ki vam ne privošči sreče

TAKO se obnaša prijatelj, ki vam ne privošči sreče (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2023

Ljubosumje je strupen dejavnik, ki lahko uniči tudi marsikateri prijateljski odnos. 

Prijateljstvo naj bi bil podporen steber, v katerem je prisotno dobro počutje iz obeh smeri. Toda temu ni tako, če ste v družbi ljubosumnega prijatelja ali celo več le-teh.

Kako se obnaša prijatelj, ki vam ne privošči sreče? 

Neprestano tekmuje z vami

Ljubosumni prijatelj neprestano tekmuje z vami, če to opazite ali pa ne. Toda to ni prijateljska igra recimo na tematiko, komu bo v gostilni nekdo prej plačal pijačo, temveč se ljubosumni prijatelj z vami neprestano primerja in želi biti boljši.  Če ne more tekmovati z vami, vas lahko tudi demotivira pri vašem uspehu.   

Ne veseli se, ko z njim delite dobre novice

Dobre novice, ki jih delite z vašim ljubosumnim prijateljem, so navadno vedno preslišane in prezrte. Zdi se kot, da bi govorili steni, ko z navdušenjem pripovedujete o kakšni dobri stvari, ki se vam je nedavno pripetila. Ljubosumni prijatelj se lahko vede tudi tako, da nemudoma postreže še s svojo novico, ki navidezno pomanjša vašo. Ne pokaže navdušenja nad tem, da vam v življenju gre dobro in vas ne spoštuje.

Opravlja vas za vašim hrbtom

Še en očitni znak, da imate opravka z ljubosumnim prijateljem, je tudi ta, da vas večkrat opravlja za vašim hrbtom. Pred vami navadno deluje prijateljsko in prijazno, medtem, ko je stvar povsem drugačna, ko vas ni zraven. Drugi ljudje vam lahko povedo, da vaš prijatelj govori o vas za vašim hrbtom, vendar to zanika, ko ga vprašate po tem. Če vaš prijatelj nenehno za hrbtom opravlja druge in daje v nič njihove dosežke, je velika verjetnost, da tako počne tudi glede vas.   

Vzbuja vam slabo vest

Ljubosumni prijatelj vam lahko zbuja slabo vest glede vašega življenja, intimnih odnosov, uspeha in tudi materialnih dobrin, ki si jih privoščite. Ne odobrava na primer, da ste šli večkrat na počitnice, da ste si privoščili nov avtomobil in da vam je na primer uspelo prej zaključiti magisterij. Četudi vam dobro gre, v vas želi vcepiti negativnost, zaradi česar se lahko manj veselite svojih dosežkov in uspeha.  

Če opazite, da je vam prijatelj ne privošči sreče, se lahko z njim v zvezi s tem iskreno pogovorite. V nasprotnem primeru lahko posledice ljubosumja psihično vplivajo na oba, ob čemer se je potrebo vprašati, če je takšne vrste prijateljstvo, sploh vredno naziva prijateljstvo?