To je najpomembnejše vprašanje, ki si ga zastavite po koncu razmerja (+ kratka vaja za pomoč pri celjenju srca)

To je najpomembnejše vprašanje, ki si ga zastavite po koncu razmerja (+ kratka vaja za pomoč pri celjenju srca) (foto: profimedia) profimedia
6. 12. 2021

Končati razmerje nikoli ni lahko, ne glede na to ali se razideta prijateljsko ali v sporu. Ne pozabite na zelo pomembno vprašanje, ki bo razhodu dalo smisel. 

Ne bomo razglabljali o koncu razmerja, saj če ste ga že doživeli, veste, da se vsak odzove drugače. Nihče ne ve, kako se počutite v točno tistem trenutku, nihče ne more primerjati svoje izkušnje z vašo in nihče vam ne more dati navodil, kako ravnati. Sami lahko zase naredite največ in poskrbite, da zacelite rane in da vam izkušnja pomaga zrasti. 

Zelo vam bo v pomoč vprašanje, ki bo vsemu skupaj dalo smisel in razkrilo, zakaj ste pravzaprav končali zvezo. Vprašajte se: 

Česa nisem dobil/a v tem razmerju, pa sem potreboval/a?

Ko je vsega konec, se običajno zasipamo z vprašanji o tem, kaj smo naredili narobe, kje bi se lahko bolje izkazali, ali bi lahko bili razumnejši partner, smo res naredili vse, kar je v naši moči? Pozabljamo pa na bistvo: smo iz razmerja sploh črpali to, kar resnično potrebujemo? 

Vprašanje je pomembno zaradi dveh razlogov: 

1.) Daje dovoljenje, da cenimo svoje potrebe. 

Veliko ljudi ima težave izraziti, kaj v razmerju potrebujejo, saj običajno tega ne vedo niti sami. Premalokrat se vprašamo, kakšne so naše potrebe. Da boste to naslednjič bolje vedeli, se vprašajte sedaj. 

2.) Pokaže, kdaj ne stojimo za samim seboj. 

Tu bo resnica precej kruta, a dobro je vedeti, kdaj niste stali za svojimi potrebami in ste dopustili, da ostanejo prezrte. Ne dovolite, da bi se to zgodilo prihodnjič. 

Vprašanje si lahko zastavite tudi, ko ste v zvezi in pozovete partnerja, da stori enako. Tako bosta lahko izpopolnila šibke točke in okrepila vajin odnos. 

Tu je še kratka vaja, ki vam lahko pomaga v procesu celjenja in prebolevanja. Lahko jo naredite večkrat, kmalu po koncu zveze ali leto po tem. Čas izberite sami, kot vam bo ustrezalo. 

Navodila za vajo: 

  • Zaprite oči in v mislih prikličite bivšega partnerja. V sebi spodbudite enake občutke, kot ste jih imeli, ko sta bila par. 

  • Potem si zastavite vprašanje: Česa nisem dobil/a v tem razmerju?

  • Umirjeno in globoko dihajte, dokler ne dobite odgovora. 

  • Odprite oči in zapišite odgovor na vprašanje. 

  • Pod tem zapišite najmanj en način, na katerega se boste potrudili, da si sami daste to, kar potrebujete. 

Za konec ne pozabite: Najprej se morate ljubiti sami, da bi vas lahko ljubili drugi. 

Po predlogi Pushing beauty