Tudi moški so lahko v menopavzi oziroma so v andropavzi

Tudi moški so lahko  v menopavzi oziroma so v andropavzi (foto: shutterstock) shutterstock
21. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Splošno veljavna zmota je, da so v menopavzi lahko le ženske. Tudi moški od sredine 50. let lahko trpijo zaradi hormonskih nihanj.

Ali vaš partner neprestano bulji v televizor, noče pa iti zvečer v mesto z vami? Ali cele tedne ves utrujen poležava na kavču, nato pa se nenadoma odloči, da bo treniral za maraton? Ali hoče kar naenkrat kupiti kabrioleta, čeprav vajin avto že 10 let povsem dobro služi svojemu namenu? Verjetno gre za moško menopavzo!

Znanstveniki so v zadnjih letih že večkrat dokazali, da vsak peti moški sredi petdesetih let čuti stranske učinke hormonskih neravnovesij. Ko se zniža raven hormonov, manjkajoči testosteron poskrbi, da se stanjšajo lasje, mišice pa postanejo ohlapne. In naenkrat se pojavi strah, da bo izgubil vso potenco in energijo. In to lahko naše moške požene skoraj v blaznost. Bodisi postanejo lenuhi na kavču ali pa se lotijo nekih novih aktivnosti.

Konflikti so že vprogramirani

Fazo bosta dobro prešla, če bosta vzpostavila neko razumevanje. Zdravila so smiselna po nekajmesečnem spremljanju ravni testosterona v krvi. Njegovo izločanje povečujejo vaje za moč, pa tudi med tekom in plavanjem se sproščajo hormoni sreče, ki pomagajo pri motnjah spanja in zmanjšanju razdražljivosti.
Njemu na ljubo se vendarle odpovejte ogledu ljubezenske romance v kinu. Razlog: znanstveniki so dokazali, da spremljanje napetih trilerjev ali akcijskih filmov zelo spodbudi nastajanje testosterona.

Simptomi moške menopavze

Telo
Navali potenja, povečana občutljivost za toploto, motnje spanja in povečana potreba po spanju. Temu se pridruži še hitrejše pridobivanje kilogramov, ker pomanjkanje testosterona upočasni presnovo. Moški izgubijo precej mišične mase.

Duševnost

Moški v tej fazi so zelo razdražljivi, pojavljajo se nihanja v občutkih, notranji nemir, težje se skoncentrirajo.

Energija
Moški se počutijo utrujeni, brez volje. Pogosto si poiščejo nove hobije ali pa statusne simbole, da tako lažje prenesejo izgube moči.

Padanje testosterona
Pomanjkanje testosterona se ne zgodi kar naenkrat. Proces se začne že takoj po končani puberteti, ko raven testosterona v krvi počasi upada in brez resnejših posledic traja do 30. leta starosti, ko se testosteron v krvi že zmanjšuje za odstotek letno, po 40. letu starosti pa je upad že kar za 1,6 odstotka. V času abrahama se že lahko začnejo kazati večja odstopanja v koncentracijah.

V nedavnem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je poudarjeno, da raven androgenih hormonov (moških spolnih hormonov) postopoma upada s starostjo. V tej študiji so ugotovili, da je raven testosterona pri 70-letniku le še 10 % ravni, ki je značilna za 25-letnika. Ko preidejo moški v srednja leta (40–55 let) se lahko soočajo s težavami, podobnimi tistimi pri ženski menopavzi.

Kaj je testosteron?

Testosteron je moški spolni hormon. Največji delež testosterona (> 95 %) se pri moških tvori v modih. V 3- do 5-krat manjših količinah se tvori tudi pri ženskah, in sicer v jajčnikih in v posteljici, pri obeh spolih nastaja pa tudi v nadledvični žlezi in celo v koži. Sintezo testosterona uravnavata hipotalamus in hipofiza. Koncentracija testosterona v krvi niha – najvišje koncentracije doseže proti jutru, najnižje pa zvečer.

Kako si moški lahko olajšajo neprijetne sindrome

Uživajo naj hrano, ki vsebujejo cink in vitamin B6, saj pomagata pri tvorbi testosterona. Na jedilniku naj bodo torej žitarice, bučna semena, sezam, leča, morske ribe in sadeži, piščančje in puranje meso. Banane, avokado, čičerka, krompir in tunina pa zagotavljajo dnevne potrebe po vitaminu B6. Pomaga uživanje svežega sadja in zelenjave (vitamina C in B1 ter železo in kalcij varujejo moč in zdravje). Pijejo naj veliko vode, izogibajte naj se cigaretam in alkoholu.
Izogibajte se stresu – vsakodnevni stres na delovnem mestu lahko vodi do prvih znakov izgorelosti, pri katerih ima pomembno vlogo hormon kortizol. Kortizol zviša krvni sladkor in drži telo v stanju pripravljenosti.

Obstajajo različne oblike sintetičnega testosterona. Nadomeščanje moškega spolnega hormona ima lahko tudi neželene stranske učinke, kot so prepogoste in predolge erekcije, slabost, bruhanje, rdečica, otekline sklepov, patološki jetrni testi, srčnožilni zapleti, povečanje prostate …
Vsi ti zapleti so izjemno redki, dokler je nadomestno zdravljenje pod strogo kontrolo zdravnika ali terapevta in nivo hormona v fizioloških mejah.