Vsakdanje stvari, ki jih počnemo narobe

Vsakdanje stvari, ki jih počnemo narobe (foto: Shutterstock) Shutterstock
21. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vsak dan imamo približno isto rutino in včasih vse skupaj postane že malo dolgočasno.

Vsak dan počnemo toliko majhnih stvari, da se sploh več ne sprašujemo, ali jih delamo prav ali narobe. No, radi bi vas opozorili na malenkosti, ki jih lahko naredite drugače.

Preveč mila

Naša koža s staranjem postaja vse bolj suha in s preveliko količino gela ji prav nič ne koristimo. Uporabite le minimalno količino, da sperete s sebe slab vonj, drugače pa bo voda povsem zadovoljivo sprala umazanijo.

Delo brez načrtovanih odmorov

Vsi imamo dele dneva, ko lažje in veliko bolj skoncentrirano delamo. Težava je, da ne znamo načrtovati odmorov, kdaj bi bilo nujno oditi stran od mize in si privoščiti kratek oddih ali skodelico kave. Torej če najbolj delate od 10.00 do 13.00, potem ne pojdite na kavo ob 12.00, saj boste z odmorom le uničili svojo produktivnost.

Brisanje rok v papirnate brisače

Ste se kdaj spraševali, koliko papirja porabimo na stranišču in za brisanje rok? Raje sploh ne pomislimo, koliko, a številke so neverjetne. Naredite nekaj malega za svet – roke po umivanju v stranišču raje le dobro stresite in jih nikar ne brišite.

Dihanje s prsmi

Četudi proces dihanja poteka avtomatično, brez naše volje, je lahko tudi napačno. Po nekaterih podatkih lahko za kar 75 % bolezni vzrok iščemo tudi pri nepravilni tehniki dihanja. Pazite, da dihate z diafragmo, in ne s prsmi. Pravilno dihanje vpliva tudi na izboljšanje bolečin v spodnjem delu hrbta. Pomožne mišice, ki sodelujejo pri procesu dihanja, imajo po večini narastišča na hrbtenici in rebrih. S pravilnim dihanjem boste tudi lažje kontrolirali čustva.

Ščetkanje zob le horizontalno

Tehnik ščetkanja je več, načeloma pa velja, da moramo med ščetkanjem bakterijski plak razpršiti stran od dlesni in zoba. To pomeni, da zunanje in notranje ploskve zob čistimo s potegi od rdečega proti belemu, od dlesni proti zobu v smeri izrasti zoba. Te potege sicer lahko izvajamo tudi z rahlimi krožnimi gibi, vendar pozor – pri krožnih gibih lahko zelo hitro umazanijo začnemo potiskati nazaj za dlesen! Ščetkanje naj traja vsaj tri minute.

Odprta vrečka čipsa, parmezan izven ovoja ...

Nikar ne puščajte hrane odprte in na zraku, saj je potem vseeno, ali jo vržete v smeti. Vrečko čipsa zaprite s ščipalko, parmezan skrbno zavijte po uporabi (še najbolje v vlažno bombažno krpo), tudi sir in slama nimata kaj iskat v odprti embalaži, saj se bosta posušila.