"Z možem sva našla neprimerne slike najine 14-letne hčerke. Najini reakciji sta bili popolnoma drugačni" (Kako bi se odzvali vi?)

"Z možem sva našla neprimerne slike najine 14-letne hčerke. Najini reakciji sta bili popolnoma drugačni" (Kako bi se odzvali vi?) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2021

Vsem, ki imate doma najstnika ali najstnico, bo zapis morda v pomoč. Kaj bi storili, če bi našli njegove/njene neprimerne slike?

Nek večer je moj mož odpeljal svojo 12-letno hčerko (mojo pastorko) k njeni mami in med poslavljanjem ga je bivša žena vprašala: "Si videl Dijanine* fotografije na Instagramu?"

Ker ni brskal po hčerinih profilih, mu jih je pokazala.

Ob prihodu domov je bil vidno besen. Takoj mi je povedal, da Dijana na Instagramu objavlja seksi fotografije. "Kaj bova naredila glede tega?" je vprašal ves paničen.

"Saj ni več tako majhna," sem rekla. "Kakšne pa so bile fotografije?"

"Grozne," mi je zagotovil. "Na eni je imela oblečeno najmanjšo obleko, iz katere so ji prsi kar kipele, na drugi pa jutranjo haljo, v kateri pozira tako, da razkriva svoj bok. Na tretji kaže svoje zapestnice, pri čemer ima zapestje naslonjeno na svoje mednožje, ki ga prekriva le ta jutranja halja!"

Bil je vidno šokiran in zaskrbljen. "Zgleda, kot bi bila stara vsaj 19," je nadaljeval.

V želodcu sem začutila tisti neprijetni občutek, da bo iz tega nastala najstniška drama. Ne glede na to, kaj bom rekla, bo nekdo protestiral, se upiral, grozil in jokal. Mož mi je predlagal, da pogledam Instagram, ampak sem vedela, da ne bo šlo.

"Blokirala me je," sem mu rekla povsem mirna. "Konec koncev sem njena mama. Ne skrbi, imam drugi profil za službo, za katerega ne ve, morda lahko pogledam preko njega," sem mu odgovorila.

Mož je na kratko odšel od doma, zato sem lahko v miru pogledala fotografije brez komentarjev in potrebe po razpravljanju o čemerkoli. Bile so natanko takšne, kot jih je opisal. A kljub temu sem občutila ogromno olajšanje.

Nekaj fotografij je bilo na meji s provokativnimi. Ampak tam so bile tudi fotografije nje, kako pozira v trenirki in kako se vozi s kolesom v pajkicah in razvlečeni majici.

Bilo mi je kristalno jasno, da je bilo nekaj seksi fotografij preprosto odraz drugih, ki so jih družabna omrežja polna.

Brez težav bi jo lahko zamenjali za katero izmed sester Kardashian.

Če sem iskrena, se mi je zdela čudovita.

Ko se je mož vrnil, sem mu povedala, kaj si mislim. Rekel mi je, da sem nora in neodgovorna. Da sem ena tistih staršev, ki skušajo s svojimi otroki biti prijatelji, ne pa njihovi starši. Počutila sem se krivo in zmedeno. 

Odšel je spat, jaz pa sem vso noč prebedela in po spletu iskala starševske članke o provokativnih najstnicah. Na srečo sem naletela na nekaj takšnih, v katerih je pisalo ravno tisto, kar sem morala slišati:

1. Obstaja razlika med 'tipičnim najstniškim obnašanjem' in 'opozorilnimi znaki težavnega najstnika'.

2. Ostati v koraku z modo je najstnikom izjemno pomembno. To včasih vključuje tudi nošenje provokativnih oblačil oziroma oblačil, ki pritegnejo pozornost.

Dlje ko sem brala, bolje sem se počutila. Na splošno imava s hčerko res dober odnos, zaupa mi, se z mano pogovarja in me ne naganja ven iz sobe, odprto mi pripoveduje o svojih prijateljih in zabavah. Prav tako ima na svojem telefonu nameščen sledilnik, da lahko ves čas vem, kje se nahaja. Ima resnega in izjemno prijetnega fanta. Na splošno zelo rada pomaga po hiši.

Ne razumite me narobe. Tudi sama sem bila enkrat stara 14. Prepričana sem, da se ji v življenju dogaja ogromno stvari, za katere ne vem. Moj instinkt mi pravi, da je dober otrok. Na pravi poti. 

Odločila sem se, da se moram absoulutno pogovoriti z njo, obnoviti najine pogovore o varnosti na spletu in previdnosti pri objavljanju fotografij.

Pogovorila sem se z njo o specifičnih fotografijah, ki so vzbudile skrb in katere njihove dele bi lahko kdo narobe razumel. Pogovorila sem se z njo o nevarnosti, kakšne so posledice, če si v javnosti preveč seksualen in dejstvu, da jih ima šele 14, pa čeprav je za svoja leta zelo zrela.

Nisem pa se do nje obnašala pokroviteljstvo, niti je direktno soočila s tem. Šlo je za pogovor, dvostranski pogovor.

Povedala sem ji, kako zelo je lepa na svojih fotografijah in da sem ponosna na njo. Subtilno sem ji dala vedeti, kako močno so mi všeč njene fotografije, na katerih je na kolesu ali oblečena v trenirko.

In čeprav nisem pretirano marala tistih treh, ki so mejile na provokativnost, ji nisem rekla, naj jih odstrani. Spoštujem njeno neodvisnost in njeno zmožnost, da sprejema delno razumne odločitve. Konec koncev bo vsak najstnik našel način, kako početi tisto, kar želi.

Po predlogi Joy Stevens

*Ime je spremenjeno.

Starši, kaj bi na njenem mestu naredili vi?