Zakaj moški postane ŽENSKAR? (Razlaga, ki je verjetno niste pričakovali!)

Zakaj moški postane ŽENSKAR? (Razlaga, ki je verjetno niste pričakovali!) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2022

Kaj se v resnici skriva za ženskarjenjem. Peter Trachtenberg v knjigi The Casanova Complex (1988) ponudi nepričakovano razlago. 

Tak moški ima nezdrav odnos z mamo

Mati je moškega naučila, da igra vlogo pozornega in zapeljivega reševalca, katerega edina naloga je, da ustreže in ugodi njej, torej mami. Tega se je naučil, čeprav je v resnici čutil drugače, in to "znanje" je odnesel s seboj v odraslost. 

Ignorira svoj pravi jaz, z lažnim pa zapelje žensko in z njo manipulira. 

Toda niso vsi ženskarji enaki. Nekateri so hladno preračunljivi, trdosrčni in popolnoma neobčutljivi za bolečino, ki jo povzročajo.

Tak moški ima fobijo pred odnosi

Moški zlit z mamo, ki je ženskar, je navadno drugačen. 

Želi si povezanosti z žensko, vendar tega občutka ne prenese, saj ima fobijo pred zavezo. Spozna žensko, s katero se počuti povezanega, ko pa ta občutek zbledi zaradi njegove fobije pred zavezo, si poišče drugo žensko, s katero bo spet lahko začutil povezanost. 

Ženskar želi imeti nadzor in groza ga je misli, da bi ga kdo nadzoroval. Prepričan je, da se sposobnost zapeljevanja in zapuščanje žensk dokaz njegove moči. 

Ironično je, da je v resnici sam pod nadzorom lastnih notranjih prisil in impulzov. Zapeljevanje in zapuščanje je zanj prisila, pogosto še polno razvita seksualna zasvojenost.

Kompulzivno vedenje se pogosto začne kot način obvladovanja čustvene bolečine, vendar sčasoma vodi v zasvojenost in preraste v novo težavo. 

Življenje, ki ima smisel, je izpolnjeno in v ravnovesju, je najboljši protistrup za vsa kompulzivna vedenja. Sčasoma se lahko okrevajoči moški zlit z mamo nauči, kako se zavezati nekemu višjemu smislu, ki presega njega samega, in takrat bo spoznal, da zavezanost ne pomeni nujno ujetosti. 

Iz knjige Poročen Z MAMO, Dr. Kenneth M. Adams in Alexander P. Morgan, založba Pivec. Članek je bil objavljen na sensa.si.

Preverite še:
Ali moškemu lahko pride v MEHKEM stanju? (zaskrbljen 36-letnik deli svojo zgodbo, strokovnjaki odgovarjajo)