Zakaj nekateri tako težko sprejmejo ljubezen?

Zakaj nekateri tako težko sprejmejo ljubezen? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2021

Kaj doživljajo ljudje, ki težko sprejmejo ljubezen bližnje osebe? Imajo nekaj skupnih lastnosti. 

Če ljubite nekoga takšnega, preverite, zakaj se tako težko sooči z dejstvom, da ga ima lahko nekdo rad.

Pomanjkanje ljubezni do sebe

Verjetno ste že slišali koga reči: "Kako naj te ima kdo rad, če se nimaš najprej rad sam?" In še kako drži. Kdor si v splošnem ni všeč in na sebi vidi zgolj pomanjkljivosti, ne bo verjel nekomu drugemu, da je zanj popoln. 

Vsi na sebi najdemo kakšno napako, a dokler smo ponosni na svoje močne točke in se zavedamo svojih prednosti, je to le dobro, saj se bomo skušali izboljšati. Kadar nam slika v ogledalu ni všeč, pa v sebi ne bomo našli niti prostora za ljubezen nekoga drugega. 

Zadrževanje čustev

Mogoče je vaša ljubljena oseba vajena skrivati in zadrževati čustva v sebi, saj ji očitno ni bilo dovoljeno, da jih izraža. Ni se počutila dovolj varno, da bi se lahko komu zaupala, zato bo tudi sedaj potrebovala več časa, da se vam odpre. Če boste vztrajni, jo lahko prepričate, vendar bodite previdni, da je potem ne razočarate. 

Pretekla toksična razmerja

Težave z zaupanjem in sprejemanjem ljubezni lahko izhajajo iz preteklih razmerij, ki jih še nismo popolnoma pustili za seboj. To je precej težko za ljudi, ki so se znašli v odnosu z narcisom, ki jih je manipuliral in čustveno zlorabljal. 

Preden se spustite v odnos s takšno osebo, morate vedeti, da bo trajalo precej dolgo, preden vam bo popolnoma zaupala. Lahko se tudi zgodi, da se v določenem trenutku ne bo počutila varno in bo enostavno odšla, ali da bo ugotovila, da še ni pripravljena na nekaj novega. 

Nizka samozavest

To je skupno vsem, ki si ne predstavljajo, da bi jih lahko nekdo ljubil. Ni pomembno, kolikokrat svojemu dragemu poveste, kako privlačen je, sam bo še vedno našel na sebi veliko napak. Opazili boste, da se nikoli ne postavi zase in se ne pohvali s preteklimi dosežki, pravzaprav jih vidi bolj kot splet naključij. Ne verjame, da bi mu kaj v življenju lahko šlo dobro od rok, niti ljubezen. 

Nesrečno otroštvo

Vaši ljubezni že od malih nog zelo verjetno ni bilo postlano z rožicami. Oseba ni izkusila brezpogojne ljubezni staršev in drugih pomembnih oseb v njenem življenju, niti varnosti in zavetja, kar kot otroci še kako potrebujemo. Zato je težko verjeti, da bi ji sedaj lahko nudili to, česar ji je v otroštvu primanjkovalo. Boji se zaupati, saj meni, da bo ponovno razočarana in se lahko zanese zgolj nase.