Zakaj zaljubljenosti ne smemo enačiti z ljubeznijo

Zakaj zaljubljenosti ne smemo enačiti z ljubeznijo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 11. 2015 Vir: Lisa

Zaljubljenost naj bi vodila naprej v ljubezen, odnos, partnerstvo. Pa se to res zgodi?

Vedno ni tako. Zaljubljenost ne vodi nujno naprej v ljubezen in v kakovostno partnerstvo. Kajti zaljubljenost ni enaka ljubezni, ki je sestavni del partnerstva oziroma odnosa.

Ko smo zaljubljeni, rečemo, da 'imamo metuljčke v trebuhu, in zdi se nam, da lahko premagamo vse ... A ko to obdobje mine, pristanemo na realnih tleh – iz oči v oči z osebo, v katero smo se zaljubili in smo zdaj z njo v odnosu. Če takrat ugotovimo, da smo z napačno osebo v odnosu, smo nekaj do te točke delali narobe. V evforičnem zanosu zaljubljenosti smo osebi, v katero smo se zaljubili, pripisali vse lastnosti idealnega partnerja, ki ga imamo v svoji glavi. Kako boleč je pristanek na realna tla, je odvisno od tega, kako močno nas je zaneslo – smo si dovolili vsaj malo videti, kdo je partner, ali čisto nič.

Prava pot

Ko srečamo osebo, ki nam je všeč, nam je simpatična in nas privlači, jo začnimo spoznavati. Pa ne skozi našo podobo idealnega partnerja, temveč jo spoznavajmo takšno, kot je.

Pogovarjajte se, sprašujte, opazujte, in če česa ne razumete, vprašajte. Vaš cilj naj bo osebo spoznati – kdo je, ali ima podoben pogled na življenje kot vi, si želi kakovostnega part­nerstva ali ne, po kakšnih vrednotah živi, kaj so njene želje in sanje.

Potem pa si vzemite čas in se pogovorite s seboj – je to res oseba, s katero si želite preživeti svoj čas, s katero si želite ustvariti skupno življenje in družino, je to res oseba, ki bo vaš partner za življenje – v dobrem in slabem.

Ko tako spoznavate drugega, se zaljubljate v njegove lastnosti, všeč vam je, kako razmišlja in gleda na določene stvari – zaljubite se v to osebo, in ne v podobo te osebe ali pa nasprot­no: vam ta oseba ni všeč (njene lastnosti, razmišljanje in pogled na svet).

Ne se slepo zaljubiti v neko namišljeno podobo, zaljubite se v resnično osebo in tako se bo lahko razvila ljubezen v odnosu med dvema zrelima osebama.

Po predlogi Tinakara Filač, objavljeno v reviji Lisa 7. Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri