Zaradi teh 4 razlogov odnos z narcisom ni mogoč

26. 11. 2022
Deli
Zaradi teh 4 razlogov odnos z narcisom ni mogoč (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če ste že kdaj doživeli odnos z narcisom, veste, da je na začetku idilično, toda kasneje se zveza prelevi v vse prej kot to. 

Narcis na začetku partnerja obsipa s pozornostjo, komplimenti in darili, kasneje pa pride do situacije, ko se umakne in zapre vase, lahko pa postane celo nasilen.  

Elinor Greenberg, psihoterapevtka za osebnostne motnje, ugotavlja, da se narcisoidni ljudje lahko zaljubijo, vendar ne morejo ohraniti odnosa in razviti globljih čustev kot je zaljubljenost.  

Narcisi ne želijo verjeti, da jih ima njihov partner rad. To se zgodi, ker ne morejo dati potrebne količine ljubezni, zato verjamejo, da je ne morejo niti prejeti. Narcisoidni ljudje pogosto sanjajo o popolnem razmerju. Toda popolna zveza ne obstaja, ker življenje ni popolno, tega narcisi ne zmorejo razumeti.  Zakaj narcisi ne morejo ostati v zvezi?  

Obsedeni so s popolnostjo

Narcisoidni ljudje živijo v svojem idealnem svetu, ki ne temelji na realnosti. Imajo (pre)velika pričakovanja od življenja in mislijo, da vse delajo bolje kot kdorkoli in da so vredni več kot drugi.  

Lahko sanjamo o življenju v razkošni vili na najlepši destinaciji na svetu, toda, če na svojem bančnem računu nimamo dovolj sredstev, se to ne bo zgodilo. Narcisoidne osebe pa ne zmorejo sprejeti realnega stanja.

Ne zanimajo jih partnerjeva čustva

Narcisov ne zanimajo čustva, ki jih goji partner. Zaljubljeni so sami vase in ne ozirajo se na nikogar drugega. Partnerjeva čustva niso pomembna, saj dokler jih partner v odnosu zadovoljuje in imajo od njega korist, so prisotni v odnosu, sicer pa brez pomisleka gredo dalje.

Manipulacija v partnerstvu

Ker je narcistične ljudi značilno popolno pomanjkanje empatije, manipulativna narava in verbalna nasilnost, kar ni možno v harmoničnem in zdravem odnosu, bo partner prej kot slej zapustil tak odnos. Toda narcisi znajo s svoj šarmantnostjo po razhodu očarljivo obrniti situacijo sebi v prid in manipulirati s partnerjevimi čustvi, da bi ga po razhodu ponovno pridobili.  

Partnerji, ki so bili v razmerju z narcisom, pogosto mislijo, da so oni krivi za razhod in da bi morali dati pobudo za spravo. Problematično je, da lahko narcisi na ta način znova pritegnejo partnerja v razmerje, ki pa ne obeta nič novega, temveč še en začaran krog razočaranja.  

Narcisom ni nič dovolj dobro

Besede, ki najbolje opišejo narcistično osebo so: Nič ni dovolj dobro. Narcisove potrebe so vedno večje, ne glede na to, kaj imajo. Iz tega naslova tudi izvirajo njihove frustracije ter večno nezadovoljstvo. 

Preverite še: Kaj storiti, če se partner norčuje iz vašega telesa? Je to konec zveze ali se jo da rešiti?