Zaskrbljujoči načini, na katere stres škoduje vašemu razmerju

Zaskrbljujoči načini, na katere stres škoduje vašemu razmerju (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2018

Ste neprestano pod stresom, tako doma kot v službi? To vam škoduje na več področjih, med drugim tudi v vašem ljubezenskem življenju.

Stresu se v hitrem življenjskem tempu težko izognemo, lahko pa ga omejimo in poskrbimo, da si redno vzamemo nekaj minut zase. V nasprotnem primeru lahko v vašem razmerju pusti zaskrbljujoče posledice.

Imate slabšo samopodobo

To vam ni v prid še posebej pri ljubezni. Če ste v trdnem razmerju, boste kar naenkrat v dvomih, ali ste dovolj čudoviti in posebni za svojega partnerja. Morda se sprašujete, kaj ga na vas sploh pritegne. Prav tako se ne spomnite, kdaj ste se nazadnje posebej uredili zanj/o in mu/ji tudi s tem sporočili, koliko vam pomeni. To vam je povsem ušlo iz glave, saj imate toliko drugih skrbi. Podobno je, če z zvezo šele začenjate. Druga oseba ima lahko občutek, da vam vajina srečanja predstavljajo obveznost in da z mislimi niste nikoli prisotni.

Drugače dojemate razmerje

Če se ozrete nazaj, boste opazili, da se pogosto jezite na partnerja za stvari, ki so se vam zgodile na delovnem mestu ali, ko ste se odpravili po opravkih. V resnici partner ni ničesar kriv in na vaš problem nima posebnega vpliva. Je pravično, da se nenehno znašate nanj le zato, ker ste pod stresom? Prav tako obstaja verjetnost, da si boste svoje razmerje začeli predstavljati v negativni luči in iskali slabe strani.

Če se vsemu temu želite izogniti, poskrbite, da boste vedno imeli čas za aktivnosti, ki vas veselijo in da si boste vzeli čas za sprostitev, ko ga boste potrebovali.

Zunanji videz trpi

Stres se pošteno loti tudi zunanjega videza, kar ste morda že opazili, če ste kdaj dopustili, da prevzame krmilo. Doleti vas lahko naslednje:

 • kopičenje dodatnih kilogramov (saj običajno ni časa za “prave” doma pripravljene, zdrave obroke, poleg tega je telo ves čas v “alarmni funkciji”)

 • poslabšanje kože na obrazu v obliki aken in drugih nečistoč

 • temni, veliki podočnjaki (kdaj ste se nazadnje dobro naspali?)

 • gube in bledica na obrazu

 • neprestana utrujenost in slabo počutje

To vam v razmerju ne bo v pomoč, čeprav vemo, da zunanji videz ni vse. Vzemite se v roke in omejite stres ter ponovno zasijte, tako kot znate. Naj se partner ponovno zaljubi v vas.

Lahko imate težave z zanositvijo

Stres ne vpliva negativno le na vaš libido, ampak tudi na možnosti zanositve. Kortizol, ki se sprošča, kadar ste pod stresom, preprečuje ovulacijo in s tem ženskam onemogoči zanositev. To so potrdili tudi v študiji, kar pa ne pomeni, da bo to zagotovo doletelo tudi vas. Naj pa bo opomnik, zakaj morate takoj začeti z omejevanjem stresa v vašem življenju.

Če bi radi naredili kaj dobrega zase čisto vsak dan, pa nimate veliko časa, bo 21-dnevni WELLNESS IZZIV pravšnji za vas. 

Ste se že prijavili? 

Na aktivni.si v sodelovanju z Mercatorjem pripravili 21-dnevni wellness izziv, poln nasvetov in namigov. Vsak bo zasedel le majhen del vašega dne, a vam na koncu zagotovil pozitivne spremembe.

wellness izziv

Spoznali boste:
 • kako enostavno je upočasniti in si tudi ob stresnem dnevu privoščiti nekaj minut zase;
   
 • da lahko to počnete dan za dnem, ne glede na to, kaj se dogaja v vašem življenju;
   
 • da se polnijo vaše zaloge energije in krepi vaša samozavest;
   
 • da si vse pogosteje rečete: "Naporno bo, a uspelo mi bo!";

Prijavite se lahko na obrazcu na tej povezavi: 21-dnevni wellness izziv: Dobro sem 

Tu pa je že napotek za prvi dan izziva: 21-dnevni wellness izziv – dan 1: 22 vprašanj sebi