Recept: Pričarajte si Belo krajino z domačo pogačo

Recept: Pričarajte si Belo krajino z domačo pogačo (foto: profimedia) profimedia
27. 10. 2020

Po čem najbolj prepoznate Belo krajino? Morda po osvežujoči reki Kolpi, najlepših velikonočnih pirhih v Sloveniji ali pa po črni človeški ribici. Če pa postanete lačni, vam ponudijo belokranjsko pogačo. Jo znate pripraviti?

Belo krajino ste morda obiskali poleti in se ohladili na reki Kolpi, ali pa ste si ogledali črno človeško ribico, ki živi le tam. Gurmani pa ste bolj pozorni na prehrano, zato vam zagotovo ni ušla pokušnja prave belokranjske pogače. 

Če bi se radi vrnili v Belo krajino vsaj za hip in obudili lepe spomine, pogačo pripravite kar sami. Ni tako težko, zato zavihajte rokave in pripravite naslednje sestavine: 

  • 500 g pšenične bele moke
  • cca. 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički oz. 15 g soli
  • 20 g svežega kvasa 
  •  pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja
  • 1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače)
  • ščepec oz. 2 g cele kumine
  • ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli
  • 1 zavitek kislega testa

Kvas, 3 žlice pšenične bele moke, 1⁄2 dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov, ki se pusti vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kakor enkrat.

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji. Testo se lahko tudi strojno zamesi.​

Vzhajano testo se strese na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato se testo z rokama raztegne v velikosti premera 30 cm, potlači do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Po tako pripravljenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Testo se nato premaže s stepenim jajcem, posuje z zrni kumine in še enkrat premaže z jajcem. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Pripravljena belokranjska pogača se peče v pečici do polne stopnje pečenosti. Priporočljiva temperatura pečice je 200°C - 220°C od 20 do 25 minut. Ne glede na to priporočilo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita vrsti pečice. Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva.

Radi imamo domače 

Spodbujanje lokalne pridelave ima številne prednosti, ne  le v kakovosti, temveč prispeva tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja in pozitivno vpliva na lokalno ekonomijo. Tega se zelo zavedajo tudi pri Mercatorju, saj želijo najprej ustreči kupcem, ki vedno bolj povprašujejo po lokalnih izdelkih, s tem pa krepijo tudi lokalno tradicijo in širijo domačo proizvodnjo. Zato boste na njihovih policah našli veliko izdelkov s slovenskih kmetij - označuje jih srček z napisom Radi imamo domače

V receptu lahko uporabite naslednje izdelke: 

mercator

V Mercatorjevi spletni trgovini pa pobrskajte še za drugimi izdelki. S sodelovanjem v NAGRADNI IGRI pa lahko prejmete Mercatorjevo darilno kartico!

Recept: 220 stopinj poševno