Jed, ki vas pogreje: tradicionalna primorska jota

Jed, ki vas pogreje: tradicionalna primorska jota (foto: profimedia) profimedia
12. 10. 2020

Ko vas v mislih zanese v zahodno Slovenijo, natančneje na primorsko, verjetno že vonjate in okušate morske jedi ter se spominjate poletnih počitnic. A na Primorskem so znani tudi po nečem drugem: joti. 

Če bi hodili po Sloveniji in pokušali joto, bi ugotovili, da jo v vsakem delu pripravijo malo drugače: nekateri z zeljem, drugi z repo, z mesom ali brez in seveda s skrivnostno sestavino, ki jo poznajo samo tamkajšnji domačini. Najboljša je verjetno tista od vaše babice, mi pa vam tokrat izdamo recept za tradicionalno primorsko joto.

  • Namig: nekdo bo vse sestavine (in še kaj) lahko dobil brezplačno, saj vsak teden v NAGRADNI IGRI podarimo darilno kartico Mercator.
Za joto potrebujete naslednje sestavine: 
  • 700 g kisle repe
  • 6 krompirjev
  • 1 srednje velika čebula
  • 200 g pršut v kockah
  • 250 gramov kuhanega fižola
  • 1-2 lovorjev lista
  • 1-2 čajne žličke soli
  • mleti poper po okusu
  • kruh

Čebulo narežite na drobno. Kislo repo sperite z vročo vodo, da dobite željeno kislost. Najprej poskusite, nekatere domače repe ni potrebno spirati!

Krompir narežite na srednje velike koščke. Na olju popražite čebulo, pršut  in krompir. Nato zalijte z dobrim litrom vode, začinite in dodajte kislo repo. Na zmernem ognju kuhajte vsaj eno uro.

Dodajte fižol in kuhajte še 20 minut. Poleg jote postrezite tudi rezine kruha. 

Nasvet: Jota je odlična tudi s klobaso ali prekajenimi rebri.

Radi imamo domače

Jota bo velika boljša s sestavinami domačega porekla. Priporočamo izdelke s slovenskih kmetij, za tiste, ki vam klobasa ne diši, pa jo zamenjajte s hrenovkami. 

mercator

Vse za primorsko joto lahko v Mercatorjevi e-trgovini naročite kar iz domačega kavča in izberete dostavo na dom, ali pa prevzamete v trgovini.  

Ne pozabite sodelovati v NAGRADNI IGRI!

Skočite na zemljevid, kliknite na vašo najljubšo tradicionalno jed in se potegujte za za darilno kartico Mercator. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri