Jed, ki vas pogreje: tradicionalna primorska jota
Ko vas v mislih zanese v zahodno Slovenijo, natančneje na primorsko, verjetno že vonjate in okušate morske jedi ter se spominjate poletnih počitnic. A na Primorskem so znani tudi po nečem drugem: joti.
Če bi hodili po Sloveniji in pokušali joto, bi ugotovili, da jo v vsakem delu pripravijo malo drugače: nekateri z zeljem, drugi z repo, z mesom ali brez in seveda s skrivnostno sestavino, ki jo poznajo samo tamkajšnji domačini. Najboljša je verjetno tista od vaše babice, mi pa vam tokrat izdamo recept za tradicionalno primorsko joto.
- Namig: nekdo bo vse sestavine (in še kaj) lahko dobil brezplačno, saj vsak teden v NAGRADNI IGRI podarimo darilno kartico Mercator.
Za joto potrebujete naslednje sestavine:
- 700 g kisle repe
- 6 krompirjev
- 1 srednje velika čebula
- 200 g pršut v kockah
- 250 gramov kuhanega fižola
- 1-2 lovorjev lista
- 1-2 čajne žličke soli
- mleti poper po okusu
- kruh
Čebulo narežite na drobno. Kislo repo sperite z vročo vodo, da dobite željeno kislost. Najprej poskusite, nekatere domače repe ni potrebno spirati!
Krompir narežite na srednje velike koščke. Na olju popražite čebulo, pršut in krompir. Nato zalijte z dobrim litrom vode, začinite in dodajte kislo repo. Na zmernem ognju kuhajte vsaj eno uro.
Dodajte fižol in kuhajte še 20 minut. Poleg jote postrezite tudi rezine kruha.
Nasvet: Jota je odlična tudi s klobaso ali prekajenimi rebri.
Radi imamo domače
Jota bo velika boljša s sestavinami domačega porekla. Priporočamo izdelke s slovenskih kmetij, za tiste, ki vam klobasa ne diši, pa jo zamenjajte s hrenovkami.
Vse za primorsko joto lahko v Mercatorjevi e-trgovini naročite kar iz domačega kavča in izberete dostavo na dom, ali pa prevzamete v trgovini.
Ne pozabite sodelovati v NAGRADNI IGRI!
Skočite na zemljevid, kliknite na vašo najljubšo tradicionalno jed in se potegujte za za darilno kartico Mercator.