Recept: gorenjsko kosilo s kranjsko klobaso in zeljem

Recept: gorenjsko kosilo s kranjsko klobaso in zeljem (foto: profimedia) profimedia
11. 11. 2020

Selimo se na Gorenjsko iz kjer izvira kosilo, ki ga radi postrežemo tujcem, ko vprašajo po tradicionalni hrani: kranjska klobasa z zeljem. 

Na Gorenjsko se radi odpeljemo v vročih poletnih dneh, ko potrebujemo ohladitev, saj ponuja gore in čiste reke. Na ta konec Slovenije radi napotimo turiste, da se pohvalimo s čudovito naravo in tudi sami se radi odpeljemo opazovati naravne lepote. Morda ste letos na Gorenjskem celo izkoristili turistične bone. 

  • Preden nadaljujemo, sodelujete v NAGRADNI IGRI! Vsak teden podarimo darilno kartico Mercator. 

Tokrat bomo bolje pogledali njihovo kulinariko in za kosilo pripravili kranjsko klobaso z zeljem. Po želji lahko dodate tudi matevža. Festival kranjske klobase letos odpade, zato pa naj zadiši v vaši kuhinji. Ste vedeli, da mora kranjska klobasa vsebovati vsaj 75 do 80 % svinjskega mesa?

Za 2 osebi pripravite naslednje sestavine: 
  • 1 kranjska klobasa
  • 200 g krompirja
  • 200 g kuhanega fižola
  • 1 čebula
  • 1 paprika
  • 0,25 glave svežega zelja
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 200 g krompirja (če boste delali tudi matevža)
  • 200 g kuhanega fižola (če boste delali tudi matevža)

Kranjsko klobaso kuhajte do vretja, nato kozico odstavite in klobaso pustite v vodi še 10 minut. 

Olupite in razrežite krompir, zalijte ga s hladno vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča. Zadnjih nekaj minut kuhanja krompirju dodajte fižol. Krompir in fižol odcedite, pretlačite in začinite s soljo, poprom in olivnim oljem.

Papriko operite, očistite in drobno narežite. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. Zelju odstranite stržen in ga drobno narežite. V ponev vlijte malo olivnega olja, dodajte narezano zelenjavo in jo podušite. Po okusu začinite s poprom in soljo. Ko se zelenjava zmehča, ponev odstavite. 

Kuhano klobaso na hitro popečete v ponvi - samo toliko, da se na obeh straneh lepo rjavo obarva.
 
Na krožnik naložite malo matevža, dodajte podušeno zelje s papriko in na vrh položite še polovico klobase. 

Radi imamo domače!

Spodbujanje lokalne pridelave ima številne prednosti, ne  le v kakovosti, temveč prispeva tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja in pozitivno vpliva na lokalno ekonomijo. 

Tega se zelo zavedajo tudi pri Mercatorju, saj želijo najprej ustreči kupcem, ki vedno bolj povprašujejo po lokalnih izdelkih, s tem pa krepijo tudi lokalno tradicijo in širijo domačo proizvodnjo. Zato boste na njihovih policah našli veliko izdelkov s slovenskih kmetij - označuje jih srček z napisom Radi imamo domače

V receptu lahko uporabite naslednje izdelke: 

Mercator Okusi slovenije

V Mercatorjevi spletni trgovini pa pobrskajte še za drugimi izdelki. S sodelovanjem v NAGRADNI IGRI pa lahko prejmete Mercatorjevo darilno kartico!

Recept: Okusno.je